Magyar innovációval gyűjtik a szennyezőanyagokat a Dunán

Írta: zöld8 | 2014. április 16. szerda, 14:36

Magyar innovációval gyűjtik a szennyezőanyagokat a DunánA Zöld Sziget nem Jókai aranyemberének a vaskapui búvóhelye, hanem egy olyan magyar innováció, amely zöld szemlélettel próbálja segíteni a folyami hajózást. A sziget átveszi a fáradt olajat, különböző hulladékokat, és környezetszennyező anyagokat, amelyek a hajókon keletkeznek.

A Zöld Sziget valójában egy úszómű, amely a Duna budai oldalán, a Petőfi- és a Szabadság-híd között található. Egy olyan kiszolgáló egység, amely elsősorban azért jött létre, hogy a Duna hajóforgalmát kiszolgálja.

A Szigetnél megálló hajókat, uszályokat a sziget ivóvízzel, üzemanyaggal, kenőanyagokkal látja el. Mindezek „cserébe” leadhatják a működésük során termelődött szennyvizet, fáradt olajat, olajos és konyhai hulladékot és az olajos fenékvizet is. Ezt követően a zöld úszómű az átvett anyagokat a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kezeli és ártalmatlanítja. A kiszolgáló egység úgy van kialakítva, hogy a tolóhajók - akár menet közben is - igénybe vehessék.

Az imént említett tevékenységekhez szükséges energiát szintén egy magyar tervezésű gép biztosítja. A mobil vízgép a természetbe való beavatkozás nélkül, csupán a Duna áramlási energiáját felhasználva termel elektromos áramot.

A Zöld Sziget jelentősége abban rejlik, hogy tehermentesíti a Duna vízét attól a fajta szennyezéstől, amelyet a hajók eddig ellenőrizetlenül engedtek a folyóba. Másrészt szolgáltatásai komplexitásával egy olyan alternatívát kínál, amely egyedülálló Európában.

szerző: Zöld8/Kronoméné Szászi Tímea, kép: budapest.hu


Hozzászólások

Üzenet