Fenntartható városok épülhetnek az ország arborétumainak összefogásából

Írta: zöld8 | 2014. május 12. hétfő, 20:57

Fenntartható városok épülhetnek az ország arborétumainak összefogásábólEgy nemrég elindított rendezvénysorozat elemeként a gyerekek egy online öko-városépítő játékban hozhatják létre saját zöld városukat. A játék résztvevői az arborétumi rendezvényeken szerzett ismereteket is felhasználva segíthetnek megmenteni a Földet, és felépíteni a jövő fenntartható városát.

A márciusban elindított egyedülálló, Magyarország húsz legszebb arborétumát és botanikus kertjét „végigjáró” rendezvény- és családi vetélkedősorozat online öko-városépítő játékkal egészült ki. A játékhoz a programalkotó arborétumokban zajló gyermek és családi rendezvényeken, valamint a Zöldbarátok weboldal blogjában kaphatnak segítséget, egyúttal hasznos információkat is szerezhetnek a saját életükben is alkalmazható öko-megoldásokról.

Az online játékban egy gyors regisztrációt követően a legkisebbek is azonnal elkezdhetik felépíteni saját zöld városukat – hasonlóan a legismertebb városépítő játékokhoz, vagy az egyre népszerűbb mobiltelefonos alkalmazásokhoz. Az online játékban az arborétumi rendezvénysorozat középpontjában álló kedves figura, Futurobi segíti és vezeti végig a gyerekeket az egyes feladatokon, szinteken, így akár a legfiatalabbak is rögtön elkezdhetik felépíteni a saját, környezettudatos városukat.

A feladat, hogy egy szennyezett nagyvárosból környezetbarát várost építsenek, ahol a lakók egészségesen és a természettel összhangban élnek. A 10 szintből álló játék célja, hogy a gyerekek folyamatosan fejlesszék saját fenntartható városukat, amihez nem elég érméket gyűjteni, a város öko-szintjére is figyelni kell, hiszen ez jelzi, mennyire környezettudatos a virtuális város. Eközben megtanulják, mire van szükség egy város tiszta levegőjéhez, tiszta vizéhez, a fenntartható növénytermesztéshez, állattartásoz, tanulnak a környezetvédelem módjairól, az okos energia-gazdálkodásról, hulladékkezelésről, az alternatív közlekedésről. Mindezt természetesen egy számukra is könnyen befogadható játékban és Futurobi, az ökomanó jótanácsainak segítségével ismerhetik meg.

Fontos szempont, hogy a játék teljesen ingyenes, a mobiltelefonos appoktól eltérően nem kell pénzért vásárolni kiegészítőket, a játékosok az egyes létesítmények (szántóföldek, épületek, farmok) kialakításával érméket szerezhetnek, valamint folyamatosan növelhetik a település öko-szintjét, ezek együttesen határozzák meg a játék végeredményét. Futurobi világában ikonok, piktogramok és folyamatosan megjelenő tippek segítik a kezdő játékosokat a soron következő lépésekben, az aktuális állás mentésével pedig bármikor onnan folytathatják a fenntartható városépítést, ahol abbahagyták.

Idén márciusban a Környezet és Energia Operatív Program támogatásával indult országos roadshow hazánk legszebb arborétumaiban és botanikus kertjeiben, összesen 20 arborétum és botanikus kert együttműködésével. A program során húsz állomáson rendeznek interaktív családi és gyermekprogramokat, amelyek fókuszában a környezeti nevelés áll. Hazánk egyik legnagyobb arborétumából, a Szarvasi Arborétumból induló országos roadshow célja, hogy a családközpontú rendezvénysorozat az ország legnevesebb és legszebb arborétumaiban, botanikus kertjeiben eredeti természeti környezetben és a Futurobi világa címmel elindult online játék segítségével hívja fel a családok figyelmét a vízfogyasztással és -szennyezéssel, klímaváltozással, hulladékkezeléssel, a természetvédelemmel és az egészséges életmóddal kapcsolatos alapvető ismeretekre.

Hazánk legszebb arborétumaiban, botanikus kertjeiben a szabadtéri programokon a családok olyan környezet- és egészségtudatos ismereteket szerezhetnek, amelyeket nem csak Futurobi virtuális világában, és az arborétumokban, botanikus kertekben szervezett családi vetélkedőkön, de természetesen a hétköznapokban is kamatoztathatnak.


Hozzászólások

Üzenet