A szelektív hulladékgyűjtés 2.250.000 oka

Írta: zöld8 | 2014. május 23. péntek, 12:43

A szelektív hulladékgyűjtés 2250000 okaAz ELTE EKSZ programhoz már mintegy 250 önkéntes csatlakozott – hosszabb-rövidebb időre. Az eddigi 23.000 munkaóra alatt kiépítésre került az intézményi szelektív hulladékgyűjtés, ami nemcsak a környezetnek hasznos, hanem az egyetemnek is komoly anyagi megtakarítást jelent.

Az EKSZ (Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért) az évek során nagyfokú önkéntes hallgatói és dolgozói aktivitáson alapuló informatív környezeti nevelési programot alakított ki 14 helyszínen (4 karon, 8 kollégiumban, 1 gyakorlógimnáziumban és az Egyetemi Könyvtárban), ezzel segítve az ELTE-n tanulók és dolgozók környezettudatosságát és az intézményi fenntarthatóságot.

Az intézményi szelektív hulladékgyűjtés hatékonysága idén április 1-vel olyan fokúvá vált, hogy 4 kollégiumban (ADK, NFK, NUK, VUK) csökkenteni lehetett a kihelyezett kommunális hulladékgyűjtő konténerek számát!

Ezzel az ELTE EKSZ 2.250.000 Ft-os megtakarítást ért el az egyetemnek (2014. április-december közötti időszakra számítva)! Ez az összeg tovább nőhet, amennyiben a többi kollégiumban és karon is sikerül csökkenteni a termelt hulladék mennyiségét.

Pozitív megerősítést jelenthet ez az eredmény minden olyan intézmény és cég számára is, amelyek tervezik, de eddig még nem vágtak bele a szelektív hulladékgyűjtés megvalósításába. A hulladék érték – méghozzá kézzelfogható!

Ez a konkrét, számokban is mérhető siker azonban nem jelenti azt, hogy az ELTE EKSZ lassítana a tempón. Továbbra is várja a fenntarthatóság iránt érdeklődőket, akik a gyakorlatban ismerkednének meg a környezetvédelem kérdéseivel. A csatlakozók ingyenes oktatásokon, képzéseken vehetnek részt, hasznos tapasztalatokat szerezhetnek a projektvezetés és szervezetfejlesztés területén és még kreativitásukat is megcsillanthatják.

Az ELTE EKSZ eddigi eredményei:

  • összesen 94.450 kilogramm visszagyűjtött szelektív hulladék (2010 és 2013. december 31. közötti időszak összesítése alapján)
  • 60 szemléletformáló rendezvény
  • 5500 növény ültetése
  • 3 kreatív film (1 díjnyertes)
  • a szelektív hulladékgyűjtéssel elért megtakarítás: 2.250.000 Ft. Az ELTE Egyetemi Kollégium 4 kollégiumában mondtak vissza kukákat a lecsökkent hulladékmennyiségnek köszönhetően 2014. április 1-től

kép: Báthory Péter (Wikimedia Commons)


Hozzászólások

Üzenet