Történelmi jelentőségű fejlesztések az ország legnagyobb arborétumában

Írta: zöld8 | 2014. május 28. szerda, 20:54

Történelmi jelentőségű fejlesztések az ország legnagyobb arborétumábanKözel ezer növényfajtával gazdagodott az ország legnagyobb arborétuma, a Szarvasi Arborétum, és emellett előremutató infrastrukturális fejlesztéseket is átadtak 2014. május 28-án, a mintegy 117 millió forintból megvalósított beruházás részeként.

A génállomány megőrzését szolgáló növénytelepítés mellett többek között megújult az arborétumban található meteorológiai állomás és az üvegház, jelentősen bővült az öntözőrendszer, 1200 új információs és növényjelző tábla segíti a látogatók tájékozódását és elkészült a teljes kerítéscsere is.

A történelmi Magyarország földrajzi középpontjában található Szarvasi Arborétum történetének legnagyobb ívű fejlesztései közé sorolható beruházást adtak át 2014. május 28-án.

A dél-alföldi régió egyik kiemelt turisztikai desztinációjának számító, a Körösök szívében található arborétumban az elnyert 117 millió forint támogatásnak köszönhetően jelentős fejlesztéseket fejeztek.

A szarvasiak között csak Pepi-kertnek nevezett arborétum mintegy ezer, botanikai szempontból is igazi különlegességnek számító növénnyel gazdagodott. A közelmúltban betelepített örökzöld és lombhullató növények nem csupán a Szarvasi Arborétum egyik kiemelt küldetésének számító, magyarországi növény génbank megőrző funkcióit erősíti meg, hanem egyben fel is frissíti a régióban is egyedülállónak mondható növénygyűjteményt.

A Szarvasi Arborétum az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a turisztikai főszezonban egyébként is kiemelkedő idegenforgalom előtt újabb és újabb területeken nyisson meg a látogatók számára. Ennek része volt a korábban nem látogatható mintegy 20 hektáros Parkerdő területének megnyitása, amellyel az ország legnagyobb arborétumának látogatható területe 65 hektárra bővült.

Az átadott fejlesztéseknek köszönhetően a speciális öntözéses technikával lefedett terület 11 hektárról 17 hektárra nőtt. Mindemellett az évről évre mind nagyobb látogatottságot generáló arborétum számos esztétikai, „kertszépészeti” beavatkozást is elvégzett. Összesen 1200 új, a növényeket bemutató és információs táblákat helyeztek ki, utóbbiak négy nyelven, immár szlovákul is bemutatják a kert különleges, romantikus szépségét meghatározó növényeket. A meghitt sétányok, buja ősnövényzet, a különleges, eredeti szépségükben megőrzött növényfajok egyre inkább autentikus környezetben tekinthetők meg, mivel a fejlesztési támogatásnak köszönhetően az arborétum vezetése lebontatott több, a környezetbe szervesen nem illeszkedő épületet, amelyek helyét ritka növényfajták vehették át.

A kiemelkedő fejlesztések közé tartozik, hogy az egykoron hazánk egyik jelentős faiskolájának számító Szarvasi Arborétumban létrehoztak egy, az önmagában is nevezetes üvegházhoz kapcsolódó konténertelepet, amely a fiatal növények kiszoktatására, egyéni ápolására szolgál a hideg évszakok előtt.

Az év egészében folyamatosan nyitva tartó, sőt a nyári időszakban különleges szabadtéri programoknak is otthont adó arborétumban a fejlesztések részeként teljes kerítéscsere történt. A csaknem 3 kilométer hosszú új kerítés elsősorban a növények őzek és nyulak elleni védelmét szolgálja.

Geodéziai méréseket és a jövő fejlesztéseit megelőlegezendő régészeti kutatást is végeztek az arborétumban - az itt található kunhalmok számos régészeti értéket rejtenek, amelyek bemutatása az elkövetkezendő fejlesztések feladata.


Hozzászólások

Üzenet