Junk? Food! Kampány az élelmiszer-hulladék ellen

Írta: zöld8 | 2012. március 08. csütörtök, 08:00

Kampány az élelmiszer-hulladék ellenHárom hónapos kampányt indít márciusban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a lakossági élelmiszer-hulladék csökkentése érdekében.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon a becslések szerint évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik. Ebből 400 ezer tonnát tesz ki a lakossági élelmiszer-hulladék. Ez utóbbi értéke kilogrammonként átlagosan 500 forinttal számolva mintegy 200 milliárd forint.

Cseh Balázs szerint a tudatos fogyasztás és vásárlás széles körű propagálásával és a pazarlás csökkentésével sok pénzt takaríthatnának meg az emberek. Ezért is kezdeményezte az egyesület a május végéig tartó "Esélyt az ételnek!" elnevezésű akciót.

A sajtótájékoztatón elhangzott: naponta a világon mintegy 25 ezer ember hal éhen, miközben évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladék keletkezik. E mennyiség fele 1 milliárd ember ellátására lenne elegendő. A statisztikák szerint jelenleg ennyi az éhezők száma a világon.

Magyarországon a gyakorlatilag is éhezők számát 100-200 ezerre teszik a szakértők. A minőségi éhezők száma - vagyis, akik nem jutnak megfelelő minőségű élelmiszerhez, például húshoz rendszeres időközönként - a magyar lakosság mintegy negyede, 2,5-2,6 millió ember.

Az élelmiszerekkel való takarékoskodás azért lenne fontos, mert a megtakarítások révén - ami az előállításba fektetett munkát, energiát és alapanyagot is jelenti - csökkenteni lehetne a rászorulók számát. Ezért kezdeményezte a most induló kampányt a Magyar Élelmiszer Bank Egyesület - mondta az elnök.

forrás: MTI, kép: Armatage Montessori 


Hozzászólások

Üzenet