Tényleg mérgező a játszótéri gumi ütéscsillapító burkolat?

Írta: zöld8 | 2014. október 27. hétfő, 19:43

Tényleg mérgező a játszótéri gumi ütéscsillapító burkolat?Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) kutatói vizsgálatot indítottak annak megvizsgálására, hogy az újrahasznosított autógumikból készült gumiborítás a sportpályákon és a játszótereken veszélyt jelenthet-e a gyermekek egészségére.

Az újrahasznosított gumiból készült sportpályák a rugalmas borítás miatt jók az ízületek és a csontok számára, valamint jót tesznek a környezetnek is, amennyiben számos gumiabroncs ezen az úton hasznosul újra. Néhány közösség azonban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az újrahasznosított gumiabroncsokból kiszabaduló benzol, ólom, cink, és egyéb nehézfémeket is tartalmazó por mérgező hatással lehet azokra, akik sportolás, vagy játék közben belélegzik azt.

Korábbi vizsgálatukban a New York Állami hivatalok nem találtak jelentős egészségügyi vagy környezeti problémát, ezt egy tanulmányban mutatták ki, melyben a lenyelhető részecskéket és belélegezhető levegőt vizsgálták a játszóterek és sportpályák gumiborításaival kapcsolatban. Más helyi tanulmányok is erre a következtetésre jutottak, megvizsgálva a műfüves pályákat is. Néhányan azonban még így is pótlólagos vizsgálatokat javasoltak.

Az EPA még a 2009-es év folyamán négy sportpályát és játszóteret vizsgált, amelyek borítása újrahasznosított autógumiból készült. Az ügynökség a vizsgálat során levegő- és felszínmintákat vett, majd az eredményeket egy tanulmányban foglalta össze.

Az EPA végül elvégezte a vizsgálatokat

A levegőből vett mintákban a szálló por, fémek és illékony szerves vegyületek koncentrációit mérte az EPA és a mintákat összehasonlították a háttér-koncentrációval – a két minta értékei hasonlóak voltak. A levegőmintákban nem találtak a gumiborításhoz köthető szemcséket sem. A szálló por és az ólom koncentrációja is jóval alatta volt az aggodalomra okot adó szintnek. A gumifelületek morzsáiban lévő ólom több mint 90%-a, kötött formában volt jelen, és emiatt nem veszélyezteti a pályák használóit. A cink, amely a gumikban adalékanyagként használatos, megtalálható volt a vizsgált mintákban is, azonban nem akkora mértékben, hogy az aggodalomra adhatna okot.

A régebbi pályák kockázatosabbak lehetnek

Az amerikai Termékbiztonsági Bizottság azt a következtetést vonta le az általa végzett kutatásokból, hogy a szintetikus pályafelületek nem jelentenek veszélyt a gyerekek egészségére.
Egy egészségügyi tanácsadó a szövetségi Betegségmegelőző Központból szerint a régebbi burkolatok kockázatosabbak lehetnek az ólom szempontjából, mert amikor a felület már kopott, a por jobban felszáll játék közben. Természetesen nem minden pályán használatos gumimező-szál tartalmaz ólmot. Az EPA kutatói szerint az újrahasznosított autógumikban lévő vegyszerek nagyon különbözőek lehetnek attól függően, hogy melyik cég gyártotta őket.

A vizsgálat célja nem a pánikkeltés volt, csak a szülőknek biztosaknak kell lenniük abban, hogy gyermekeik akkor sincsenek veszélyben, ha gumival borított játszótereken játszanak. Mellesleg ugyanezt az anyagot használják az amerikai elnök, Obama gyermekeinek játszóterénél is a Fehér Házban.

(x)


Hozzászólások

Üzenet