Csikkgyűjtés - A Belváros az első Európában

Írta: zöld8 | 2014. november 03. hétfő, 09:58

Csikkgyűjtés - A Belváros az első EurópábanAz V. kerületi önkormányzat és a TerraCycle Magyarország Kft. összefogásával Európában először a Belvárosban valósulhat meg városi szinten az egyik leghanyagabbul kezelt hulladéktípus, a cigarettacsikkek összegyűjtése és újrahasznosítása.

A TerraCycle és a Philip Morris Magyarország Kft. Csikk Brigád elnevezésű közös hulladékgyűjtő kampánya 2013 májusa óta biztosít lehetőséget hazánkban az érdeklődő vendéglátóhelyeknek és irodáknak, hogy külön anyagi ráfordítás nélkül vehessenek részt a cigarettahulladékok szelektív gyűjtésében és újrahasznosításában. A Csikk Brigád eredményességét igazolja, hogy annak résztvevői az elmúlt másfél évben már több mint kétmillió csikket juttattak el a cégnek az ország minden részéről. Az ily módon összegyűjtött cigarettahulladékokat a TerraCycle száz százalékban újrahasznosítja; a filtert újraműanyagból készült termékek (raklapok, öntözőkannák) előállításához használják fel, míg a csikkekben maradt dohányt és a papírt komposztálják.

Mostantól – Európában első önkormányzatként – Belváros-Lipótváros Önkormányzata is részt vesz kezdeményezésben; speciális gyűjtőedényekkel, szóróanyagokkal támogatja a Csikk Brigádhoz kapcsolódó belvárosi vendéglátóhelyeket. A kezdeményezés következő lépéseként a közterületi gyűjtés lehetősége is megvalósul.

„Nagyon büszke vagyok rá, hogy Európában először szülővárosomban valósul meg ilyen módon a csikkgyűjtés” - nyilatkozta Tom Szaky, a TerraCycle magyar származású ötletgazdája és vezérigazgatója. „Örülök, hogy a program révén hozzájárulhatunk, hogy Budapest utcái tisztábbak legyenek, és remélem, hamarosan több magyar város is követni fogja a jó példát.”

A belvárosban az Édesapa, Kárpátia, Sörforrás éttermek; a KIOSK, a Babel Delicate, a Fröccsterasz, a Centrál Kávéház, a DiVino borbár, a Mini Bar Budapest, a Morrison’s 2, a Goodbar -Goodburger, a Csendes bár, valamint a Mercure City Center Budapest és a Mercure Budapest Korona csatlakoztak ez idáig a kezdeményezéshez.


Hozzászólások

Üzenet