Vegyszermentes biofűnyíró, mi az?

Írta: zöld8 | 2015. január 15. csütörtök, 19:17

Vegyszermentes biofűnyíró, mi az?Az Egyesült Államokban újra felfedezték az organikus fűnyírókat, amelyeket kecskének neveznek. Az igénytelen állatot a tájidegen özönnövények ellen vetik be sikerrel. Megbízhatóan legyalul mindent, és a magok sem élik túl, ahogy áthaladnak az emésztőrendszerén.

A tájidegen inváziós növények a globalizáció velejárói. A nem őshonos növények némelyike kitűnő élőhelyet talált magának, és agresszív viselkedésével kiszorítja a finomabb, vagy kevésbé versenyképes helyi fajtákat. Ez a biológiai sokféleség szűküléséhez vezet, ami meg egyenesen az élővilág szürküléséhez, és nem csak esztétikai értelemben.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén néhány éve kezdték el a kecskéket használni az özönnövények ellen. Egy csorda, amely kb. 35 állatból áll, átlag egyötöd hektárnyit zabál fel négy nap alatt. Néhány kecskés gazda egyenesen erre szakosodik, annyira jól megy a munka az állatokkal.

Brian Knox, marylandi állattartó a BBC-nek arról mesélt, hogy alig van növénymag, ami túlélné a kecskék durva rágását, és az összetett gyomrát. "Amikor új helyre visszük őket, látni lehet rajtuk az izgalmat, ahogy legelnek. A jármű ajtaja kinyílik, és egy vadonatúj svédasztal tárul fel előttük" - mondta Knox.

A lényeg persze az a kecskés legeltetésben, hogy olyan helyekre is el lehet jutni, ahol a gépek tehetetlenek. Még a meredek hegyoldalak sem jelentenek akadályt a vegyszer- és benzinmentes legeléshez. Hajrá kecskék, mi veletek vagyunk!

A forrás a BBC, a kép innen.


Hozzászólások

Üzenet