Soha nem látott ősi tárgyak kerültek elő egy olvadó gleccserből

Írta: zöld8 | 2015. január 21. szerda, 13:40

Soha nem látott ősi tárgyak kerültek elő egy olvadó gleccserbőlÁltalában nem szoktuk a globális felmelegedést pozitív szövegkörnyezetben olvasni. Norvégiában azonban lassan új tudományág alapul az olvadó gleccserekben talált kőkori használati tárgyakra.

Klíma- és gleccserkutatók egyetértenek abban, hogy a világ gleccserjei a globális felmelegedés miatt gyors ütemben olvadnak. Ha Föld összes gleccserje egyszerre elolvadna, akkor a világtengerek szintje 65 méterrel emelkedne meg, ami katasztrófát jelentene.

A Dél-norvégiai gleccsereket tanulmányozó kutatók azonban kincset érő felfedezéseket tesznek az emelkedő hőmérséklettől megolvadó jégtömeg miatt. A hétezer évvel ezelőtt élt emberek kőkori használati tárgyai egyre másra kerülnek elő a jég fogságából.

„Elméletileg újabb jégkorszak küszöbén kellene állnunk, ehelyett az elmúlt húsz évben azt tapasztaltuk, hogy minden nyáron leletek sokasága szabadul ki a jég fogságából” - magyarázta Lars Pilo norvég régész, aki az elmúlt ásatási szezonban négyszáznál több tárgyi emléket tárt fel. Az egyik legértékesebb lelet a vaskorból származó apró fanyelű kés volt.

A régészeknek nem árt sietniük, ugyanis a több ezer évig hibernált tárgyak a levegőre kerülve gyorsan kutathatatlanná válnak. A gyakran fellelt kesztyűk, cipők, és ruhák növényi és állati anyagokból készült részei hamar tönkremennek az időjárás hatására.

"A leleteknek köszönhetően rengeteg új információt szerezhetünk a régmúlt korok emberének életmódjáról" - ujjongott Pilo.

Zöld8/MTI, kép: sciencenordic.com


Hozzászólások

Üzenet