Azt hitted, lezárult már a verespataki bánya-ügy? Hát nem.

Írta: zöld8 | 2015. január 23. péntek, 18:50

Azt hitted, lezárult már a verespataki bánya-ügy? Hát nem.A verespataki aranybánya kacifántos ügye 1995 óta húzódik. Noha tavaly már olyan hírek érkeztek, amelyek kimondták, hogy nem valósul meg a beruházás, a történet mégsem ilyen egyszerű.

Ember legyen a talpán, aki tisztán lát a Verespatak Sagában. A Transindex vezetett egy remek időrendi összeállítást, de 2013 szeptemberében ők is feladták. A legújabb, hogy tárgyalásra kérte fel Klaus Iohannis román államelnök a kormányt és a Verespatakon aranybányát nyitni akaró Gabriel Resources kanadai vállalatot, amely a minap kártérítés követelését helyezte kilátásba a román állammal szemben.

Imígyen szól az MTI:

Iohannis kifejtette, hogy a verespataki beruházásról folytatott tárgyalásokat nem megfelelő módon kezelték a felek. Hangsúlyozta, tavaly novemberi elnökké választása óta nem változott álláspontja, és továbbra is úgy gondolja, hogy a projektet újból meg kell vizsgálni. Számos részlet van, amit újból át kell tekinteni, de nem az államelnök feladata, hogy megmondja, milyen technikai megoldások léteznek - hangoztatta.

"Az viszont már az én feladatom, hogy megmondjam, véleményem szerint a beruházás úgy, ahogy meg volt tervezve, nem megfelelő, ezért megkérem a tárgyalásokban közvetlenül érintett feleket, kezdjék újra a párbeszédet" - mondta Iohannis.

Hozzátette: komoly és célirányos tárgyalás nélkül nem lehet megoldani a vitás kérdéseket. Leszögezte: a tárgyalásnak a beruházó és a kormány között kell lezajlania, és meggyőződését fejezte ki, hogy lehetséges a párbeszéd.

A verespataki ciántechnológiás aranybánya megnyitását tervező kanadai Gabriel Resources vállalat kedden levélben fordult a román államelnökhöz és Victor Ponta miniszterelnökhöz, amelyben a tárgyalások újrakezdését sürgették a bányaprojekt elindításáról. Azt kérték az illetékes román hatóságoktól, hogy vegyenek részt a bányaprojekt megnyitásáról szóló konzultációs sorozatban, ellenkező esetben nemzetközi kereskedelmi bírósághoz folyamodnak, és kártérítést követelnek.

A Gabriel Resources romániai leányvállalatán, a Rosia Montana Gold Corporation-on keresztül 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni Verespatakon a vitatott ciántechnológia alkalmazásával. A vállalat immár 15 éve próbálja megszerezni a kitermelési engedélyt, sikertelenül.

(Az eredeti kép innen van.)


Hozzászólások

Üzenet