Óvjuk a környezetet: kerékpározzunk!

Írta: zöld8 | 2015. január 26. hétfő, 17:31

Óvjuk a környezetet: kerékpározzunk!Ma már nagyon sok program vagy kampány népszerűsíti a kerékpározást, ez nem véletlen, hiszen minél többen váltunk autóról biciklire, annál inkább csökken a szén-dioxid kibocsátás, és annak a környezetünkre gyakorolt káros hatása.

Egyre többen

A statisztikák is azt mutatják, hogy egyre többen ülünk kerékpárra, és ma már ez nem csak a vidéki városokban, falvakban élő emberek kiváltsága, hanem a nagyvárosok környezettudatos lakói is gyakran használják bringájukat akár a munkahelyre, akár bevásárolni mennek. A trend nem csak Magyarországon mutat ebbe az irányba, hanem az Európai Unió más nagyvárosaiban is divat lett kerékpározni. Ezt az államok igyekeznek kampányszerűen támogatni is, ilyen a Bringázz munkába! program, vagy a Kerékpárosbarát munkahely/város cím évenkénti kiosztása is. A nyugati államok még ennél is tovább mennek: számos cég támogatja például munkavállalóit abban, hogy munkahelyükre kerékpárral közlekedjenek: kilométerenként meghatározott díjat fizet munkavállalóinak, vagy kedvezményes kerékpár-vásárlási lehetőséget biztosít számukra.

A kerékpározás környezetbarát

Köztudott tény, hogy a kerékpározás az autózásnál jóval környezetbarátabb, ám a tömegközlekedéssel is felveszi a versenyt, tekintve, hogy sokkal gyorsabb, hiszen a forgalmi akadályok könnyedén kikerülhetőek, és még akkor is lehetőség van az előrejutásra, ha autóval a dugóban állnánk. Emellett sokkal olcsóbb is, független közlekedési mód, hiszen nem kell alkalmazkodni például a menetidőhöz.

A kerékpár előállítása is kevésbé terheli a környezetet, mint egy autóé, hiszen negyvenszer kevesebb nyersanyagra és energiára van szükség az előállításához, és még környezetkárosító segédanyagokat sem használnak a gyártásához. Mivel hajtása tisztán emberi erővel történik, nem használ a környezetre káros szénhidrogéneket, ebből következően égéstermékei sincsenek, sőt zajkibocsátással sem jár. Élettartama pedig legalább akkora, mint egy autóé. Anyaga teljes mértékben újrahasznosítható, gumiabroncsai pedig jóval kisebb környezetterhelést a kocsik gumijainál. Természetesen nem mindegy, hogy milyen kerékpárt vásárolunk, főleg, ha hosszú távon szeretnénk használni azt. Mielőtt megveszünk egy típust, érdemes előtte napokig tesztelni (például úgy, hogy bérlünk egyet), és csak akkor megvásárolni, ha mindenben elégedettek vagyunk vele. Ma már számos weboldal nyújt segítséget a bicikli vásárláshoz, például hasznos szempontokat olvashatunk ezen a linken is, ahol vásárlásra is van lehetőség.

Nemcsak környezetbarát, egészséges is!

A kerékpározásnak számos pozitív egészségre gyakorolt hatása ismert, az első és legfontosabb, az a mozgás. Ha autózás vagy tömegközlekedés helyett biciklizünk, akkor máris tettünk egy lépést az egészségesebb életmód irányába, tekintve, hogy előbbiekkel ellentétben ez megmozgatja a testünket. Jótékony hatással van a szívre és a keringésre, csökkenti a stresszt. Erősíti a comb, a fenék, a vádli izmait, és a gerincoszlop egészséges működésére is hatással van. A rendszeres, intenzív kerékpározás nagymértékben javítja a terhelhetőséget, növeli az immunrendszerünk ellenálló képességét. Segít a fogyókúrában, és nem terheli az ízületeket úgy, mint a futás. Sőt még a hangulatunkra is kedvezően hat: csökkenti a rossz hangulatot, a depressziót.

(x)


Hozzászólások

Üzenet