Obama: Esélyünk sincs az éghajlatváltozással szemben

Írta: zöld8 | 2015. január 28. szerda, 13:03

Obama: Esélyünk sincs az éghajlatváltozással szemben... ha a fejlődő nagyhatalmak - közöttük India - nem csökkentik függésüket a szilárd fűtőanyagoktól - mondta tegnap Újdelhiben Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke indiai látogatásának utolsó napján.

„Ha az olyan országok, mint az Egyesült Államok, csökkentik is a károsanyag-kibocsátást, de ha a bővülő gazdaságú államok - mint India -, amelyeknek fokozottan nő az energiaszükségletük, nem térnek át a tisztább energiafajtákra, semmi esélyünk sincs az éghajlatváltozással szemben" - mondta az amerikai elnök.

India az üvegházhatású gázok kibocsátásában a harmadik legnagyobb a világon Kína és az Egyesült Államok után. Washington nemrégiben úttörő megállapodást kötött Pekinggel a légszennyezés mérsékléséről. India ugyanakkor egyelőre nem vállalt semmilyen visszafogottsági kötelezettséget, Narendra Modi miniszterelnök pedig egyenesen azt hangoztatja, hogy intézkedéseivel nem akarja hátráltatni országa fejlesztési erőfeszítéseit.

Obama ezt enyhén bírálva emlékeztetett arra, hogy a tengerek vízszintjének emelkedése, a himalájai gleccserek olvadása, az egyre kiszámíthatatlanabb monszunok és az egyre nagyobb erejű ciklonok kevés országot érintenek súlyosabban, mint Indiát.

forrás: MTI, kép: Pete Souza


Hozzászólások

Üzenet