Szél- és napenergia működteti a kísérleti utcai lámpákat

Írta: zöld8 | 2015. február 02. hétfő, 19:37

Szél- és napenergia működteti a kísérleti utcai lámpákatNap- és szélenergiával táplált utcai lámpát fejlesztett ki egy spanyol kutató. Ramon Bargalló a Barcelona College of Industrial Engineering villamosmérnöki karán dolgozta ki a teljesen önellátó kandeláber-rendszert.

A nap- és a szélerőművek már bebizonyították, hogy képesek komoly mennyiségű energia megtermelésére. Bargalló most azt reméli, hogy kisebb léptékben, egyedi fogyasztókkal is demonstrálhatja ezek versenyképességét.

A lámpa prototípusa kicsit úgy néz ki, mint valami futurisztikus robot. A 10 méter körüli magasságú oszlopban egy akkumulátor tárolja a 400 Watt maximális teljesítményű turbinát. A második prototípuson jelenleg is dolgoznak – próbálják belőni a turbina teljesítményét és a lámpa áramigényét úgy, hogy a legminimálisabbra csökkentsék az elpazarolt energia mennyiségét.

Szél- és napenergia működteti a kísérleti utcai lámpákat"Mint valami futurisztikus robot"

Bargalló együtt dolgozik az Eolgreen villamostechnikai céggel, akik több andalúziai várossal is megállapodásokat kötöttek, miszerint az év végéig 700 ilyen lámpát telepítenek.

forrás: Inhabitat, kép: TJ Gehling via Compfight cceolgreen.com


Hozzászólások

Üzenet