Egy igazi tatai platán tata lehet az európai Év fája! – ha szavazol rá

Írta: zöld8 | 2015. február 04. szerda, 21:23

Egy igazi tatai platán tata lehet az európai Év fája! – ha szavazol ráElkezdődött a szavazás, hogy melyik legyen idén az európai Év fája. Ebben az évben egy veteránnal nevezünk, hiszen azt a 230 éves tatai platánfát indítjuk, amelyik tavaly már elhozta az aranyérmet a megmérettetés hazai selejtezőjéről.

Hagyományosan jók vagyunk az európai Év fája versenyekben. 2012-ben a felsőmocsoládi Öreg Hársfa lett az aranyérmes, két éve pedig az egri termálfürdő parkjában álló kétszázötven éves platán vitte el a pálmát (ez ilyen képletes szójáték). Tavaly éppen csak lecsúszva, 37 ezer szavazattal lett második a gödöllői vén vackor.

Ebben a versenyben nem a fizikai legek számítanak, sokkal inkább, hogy ráirányítsa a figyelmet a fák kulturális és természeti értékére. Ami fontos, az a fák története és az emberekkel való kapcsolatuk. A versenybe ezért csak olyan fákat lehetett nevezni, amelyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek: történetek szövődnek köréjük, vagy találkozási pontként szolgálnak az emberek számára.

Idén tizennégy ország vesz részt a versenyben, az újonnan csatlakozottak között van Anglia, Belgium, Észtország és Spanyolország. A szavazatokat a hónap végéig itt lehet leadni, az eredményeket pedig március 5-én hirdetik ki.

kép: treeoftheyear.org


Hozzászólások

Üzenet