Magyar alapítvány épít napelemes iskolát Tibetben

Írta: zöld8 | 2015. február 19. csütörtök, 12:01

Magyar alapítvány épít napelemes iskolát TibetbenEgy himalájai biciklitúrának indult pár éve, de ma már egy alapítvánnyá nőtte ki magát, amely a magyar kötődésű Zangla falu életét, és a két évszázada ott munkálkodó Kőrösi Csoma Sándor emlékének megőrzését segíti.

Irimiás Balázs 2007-ben „csak” egy biciklitúrára készült a Himalája tetején megbújó, apró Zangla faluba, ahol kalandos körülmények között az első angol-tibeti szótár alapjait rakta le vándortudósunk, Kőrösi Csoma Sándor. A bringázásból végül az lett, hogy Balázs és csapata egy alapítványt hoztak létre, hogy továbbvigyék és életben tartsák a nyelvtudós szellemiségét. A Csoma Szobája Alapítvány elsődleges célja a 16. századi Zanglai Királyi Palota állagmegőrzése, ahol Csoma feltételezett szobája található.

Az épületmentés mellett már a kezdetektől nagy hangsúlyt kapott a falu közösségének támogatása is, mivel alapvető célkitűzésként, Csoma szellemi örökségét is szerették volna ápolni. Napirendre tűzték a gyerekek téli taníttatásának megoldását, ugyanis a betonból épült iskolát a téli csípős mínusz 30 fokban lehetetlen volt felfűteni.

Így született meg a Napiskola terve, ami napelemek segítségével és a nap energiáját hasznosítva télen is kellemes hőmérsékletet biztosít az oktatáshoz. A passzív ház első két terme 2013 végén készült el, teljes délkeleti fala üveg, ami nem csak csodálatos panorámát biztosít, de üvegházként működik.

A tervezés és kivitelezés során nagy hangsúlyt fektettek a tibeti hagyományokra, fontosnak tartották, hogy az iskola helyi anyagok felhasználásával épüljön fel. Ezek beszerzéséhez és előállításához a zanglai emberek tudására és szakértelmére hagyatkoztak. Ez egyúttal azt is lehetővé teszi, hogy a helyiek könnyen tudják a gazdaságosan fenntartható épületet lemásolni, tudnak maguknak hasonlót építeni. Az épület anyaghasználata, építési technikája, megjelenése a helyi hagyományokat követi, szerkezeti kialakítása és működési módja ugyanakkor kortárs szellemiségű.

Az alacsony oxigéntartalmú környezetben való építkezés kimerítő fizikai munkája mellett a magyar önkéntesek oktatnak is az iskolában, elsősorban angol nyelvet. A zanglai gyerekeknek az angol nyelv elsajátítása az egyetlen esélyük a továbbtanulásra, másrészt a régiós turizmus jó lehetőséget jelent a jövőjük szempontjából.

Magyar alapítvány épít napelemes iskolát Tibetben

A 4000 méteres magasságban magashegyi sivatagi a klíma, nagyon kevés a csapadék, ezért a gleccserolvadék az egyedüli öntözésre is használható ivóvízforrás. Az alapítvány költségeit leginkább kis összegű magánadományok fedezik, de szervezetek és cégek is segítik önzetlen munkájukat. A Hansgrohe Kft. adományából víztisztító készülék beszerzését valósíthatták meg, így immár tiszta ivóvíz áll a helyiek rendelkezésére.

Azok, akik szintén támogatnák a magyar úttörők tibeti tevékenységét, jelképes tégla vagy gerenda jegyeket vásárolhatnak, de természetesen az adó 1%-okat is várják!


Hozzászólások

Üzenet