Hétvégén TeSzedd! - A környezeti bűnözés helyzete Magyarországon

Írta: zöld8 | 2015. május 15. péntek, 18:07

Hétvégén TeSzedd! - A környezeti bűnözés helyzete MagyarországonIdén immár ötödik alkalommal rendezik meg hazánkban a TeSzedd! – Önkéntesen a Tiszta Magyarországért kampányt, mely a mindenhol jelenlévő, eldobált hulladékra, és az illegális szemétlerakókra irányítja a figyelmet. A kampány kapcsán megvizsgáltuk, hogyan áll ma Magyarországon a környezeti bűnözés.

TeSzedd! – immár ötödször!

A TeSzedd! mozgalmat idén már ötödik alkalommal rendezik meg a szervezők (az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Főosztálya és a Földművelésügyi Minisztérium), május 15 és 17. között. Az önkéntes mozgalomhoz idén is nagyon sokan csatlakoztak, a szükséges kellékeket (kesztyűk, szemeteszsákok) pedig a szervezők fogják biztosítani.

A mozgalom lehetővé teszi, hogy a középiskolások itt teljesítsék a kötelező közösségi szolgálatot, hiszen 5 órát el lehet számolni annak, aki itt szedi a szemetet. A kampány célja egyrészt, hogy minden tavasszal tisztábbá varázsolja a szűkebb és tágabb környezetünket mintegy tavaszi nagytakarításként, másrészt, hogy felhívja a környezetvédelem fontosságára és a sok helyen megtalálható eldobott hulladékra, illegális hulladéklerakókra a figyelmet.

Környezetkárosító bűnözések

A program kapcsán felmerülhet sokakban, hogy hogyan áll ma Magyarországon a környezetvédelem és mit is jelent a környezeti bűnözés, illetve ennek mértéke jelentős-e hazánkban.

Általánosságban elmondható, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt a környezet- és természetkárosító bűncselekmények száma, melyekkel szemben a magyar lakosság kiszolgáltatottá vált. A környezet- és természetkárosító bűncselekmények közé olyan bűncselekmények tartoznak, mint a madár- vagy más állatkereskedelem, a környezetre veszélyes üzemek működtetésével összefüggő bűncselekmények, az illegális hulladék-elhelyezés bűncselekményei. A madárkereskedelem leginkább szervezett bűnözés keretében valósul meg, míg a többi forma inkább egyedi eseteket takar.

A környezeti bűncselekményeket két csoportba sorolhatjuk: vannak az ún. szűk értelemben vett környezeti bűncselekmények, ide tartozik a természetkárosítás, környezetkárosítás (pl. a veszélyes hulladék jogellenes elhelyezése), és vannak a tág értelemben vett környezeti bűncselekmények (melyek például a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, közveszély okozás, radioaktív anyaggal való visszaélés, stb.).

Sajnos Magyarországon jellemzően még nem nagy a lakosság és a hatóságok érzékenysége sem az ilyen bűncselekmények felszámolására, így nagyon ritkán kerül a felszínre egy-egy környezeti bűncselekmény.

Néhány konkrét bűneset

Az elmúlt hónapokban több bűnesetre is fény derült, ezek közül az egyik a Budapesti Vegyi Művek Illatos úti üzemének ügye. Az üzem már mintegy hét éve bezárt, ám a telephelyen azóta is tárolnak veszélyes hulladékot, tűz- és robbanásveszélyes anyagokat, ezek potenciális veszélyt jelentenek az ott élők egészségére. Az ügyben környezetkárosítás miatt tettek feljelentést.

Ugyanígy környezetkárosításnak minősül, ha valaki olyan anyagot (pl. műanyagot) éget, amely égésekor veszélyes anyagok szabadulnak fel és kerülnek a levegőbe, veszélyeztetve ezzel az ott élők egészségét. Éppen emiatt hívják fel minden évben a lakosság figyelmét a hatóságok arra, hogy ne égessenek hulladékot, műanyagot és más veszélyesnek minősülő anyagokat.

A sort még hosszan lehetne folytatni, hiszen számtalan hasonló esettel találkozhatunk ma is. A TeSzedd! mozgalom előnye is éppen az, hogy ráirányítja a figyelmünket arra, hogy a környezetet megóvnunk kell és nem kihasználnunk vagy károsítanunk.

(x)


Hozzászólások

Üzenet