Környezetkímélő kukásautókat állítottak csatasorba Budapesten

Írta: zöld8 | 2015. szeptember 18. péntek, 00:00

Környezetkímélő kukásautókat állítottak csatasorba Budapesten619 ezer tonna az a hulladékmennyiség, amit az FKF Nonprofit Zrt. járművei Budapest területén belül évente begyűjtenek és elszállítanak, mialatt a hulladékgyűjtő autók havonta átlagosan 2000 km-t tesznek meg a főváros útjain.

Az ötven legöregebb célgép átlagéletkora 16,8 év, a legidősebb kukásautót 1993 októberében helyezte üzembe a Társaság. A mindennapos hulladékszállítási feladatokat ellátó járművek között ma már akad olyan, ami több mint 20 éves és olyan is, ami közel fél millió kilométert futott. A most beérkező célgépek EURO 6-os motorjának köszönhetően tovább csökken mind a zaj, mind a füstkibocsátás, ezáltal a géppark okozta környezetterhelés.

Az FKF Nonprofit Zrt. nemcsak új célgépeket, hanem egy útvonal-optimalizáló és szállításszervező informatikai programot is üzembe helyez 2015. októberig.

A géppark megújítása a 93,33%-ban európai uniós finanszírozású projekt keretében összesen közel 3,5 milliárd forintból 2015 októberére valósul meg.

Az októberig lezajló beruházásnak köszönhetően a fővárosi hulladékgyűjtő géppark 64 db célgéppel bővül. Ezen belül 51 db tömörítős hulladékgyűjtő célgépet, 10 db konténerszállító gépet, 2 db fixplatós tehergépjárművet, valamint 1 db munkagépet (kompaktort) szerez be a Főváros. Az új járművek olyan szűk utcákba is képesek lesznek behajtani, amit az eddig használt kukásautókkal a szolgáltató nem, vagy csak nehezen tudott megközelíteni.

fotó: Horváth László


Hozzászólások

Üzenet