A tiszta levegő növeli az ingatlanok értékét

Írta: zöld8 | 2015. október 15. csütörtök, 20:23

A tiszta levegő növeli az ingatlanok értékétAz amerikai Nemzeti Környezeti Kutatás Központ adatai szerint igenis komoly gazdasági hozadéka van a környezetvédelmi szabályozásoknak. Például az ingatlanárak tekintetében.

Kenneth Chay és Michael Greenstone, az intézet két kutatója azt próbálta kideríteni, hogy az amerikai levegőtisztasági törvény hogyan befolyásolta az ingatlanok értékét. Az új jogszabály komoly szigorításokat követelt meg számos amerikai államban. Voltak azonban olyan államok, ahol ezeket az előírásokat kevésbé vették komolyan.

A két kutató azt hasonlította össze, hogy azokon a területeken, ahol végrehajtották a szigorításokat, hogyan változtak az ingatlanok árai, ahhoz képest, ahol nem voltak ilyen kényszerítő erejű lépések. Kutatásukban azt találták, hogy az első tíz évben 4,8 százalékkal, míg a második évtizedben 3,9 százalékkal nagyobb mértékben nőtt a tisztuló területeken az ingatlanok értéke szemben a törvényt kevésbé betartó területekkel.

A két kutató szerint az ingatlantulajdonosok, és ezen keresztül az államnak is nagyom komoly gyarapodást jelentett mindez. Számításaik szerint összesen 130 milliárd dollár értékben nőtt az ingatlanok értéke, a levegőtisztaság-védelmi törvénynek köszönhetően.

A szerzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az USA-ban gyakran a gazdasági hátrányok miatt támadják a környezetvédelmi szabályozást, holott, ahogy eredményeikből kiderül, ezeknek valóban nagyon jelentős gazdasági hozadéka van.

A két szerző kutatása alapmű ezen a területen, amit ma már kutatások százai erősítettek meg Ázsiától egészen Európáig.

Az ingatlannal foglalkozók szerint egy ingatlan árát alapvetően három dolog határozza meg: „a fekvés, a fekvés, és a fekvés”. De mit is jelent pontosan mindez? A fekvés valójában számtalan egyéb tényező összessége, így a szomszédság, az iskola a zöldfelület, és ahogy a kutatás is kimutatta a levegő minősége.

Hazai helyzet

Magyarországon hasonló kutatás nem történt. Egy régi felmérés szerint a budai ingatlanok magas árában szerepet játszik a levegő minősége is. A budai oldalon található a főváros két légcsatornája, ami kedvezően hat a terület levegőminőségére. Amennyiben összehasonlítjuk Budapest légszennyezettségét és a budapesti lakások árait, azt figyelhetjük meg, hogy erős korreláció van a két adat között. Azaz, azokon a területeken, ahol jobb a levegő minősége, ott az ingatlanok árai is magasabbak.

Sajnos azonban Budapest kapcsán nagyon keveset tudunk a levegő minőségéről, a város területén csak néhány mérőállomás működik, és részletesebb modellezésre nemigen került sor. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a forgalmas utak mentén a budai területeken is hasonlóan rossz a levegő minősége. Különösen érdekes, hogy ez az ingatlanárakban is nagyon jól megmutatkozik.

Az ingatlannet.hu a saját budapesti ingatlan adataiból készített egy térképet a fővárosi ingatlanárakról. Amennyiben összevetjük ezt a főváros légszennyezettségi adataival, jól látszik az összefüggés, például hogy a forgalmas budai utaknál alacsonyabb az ingatlanok értéke.

A tiszta levegő növeli az ingatlanok értékét

Nyilván a budai ingatlanok árait sok más egyéb szempont is növeli, így a kilátás, vagy éppen a zöldfelületek közelsége. Egy holland kutatás szerint, ha egy ingatlan közelében zöldterület található, az 3-44%-kal növeli meg az adott ingatlan értékét.

Fontos szempont lehet egy adott terület zajszennyezése és forgalma is. Az ingatlaneladásoknál lehet nem közvetlenül, hanem csak közvetve jelentkezik a levegő minősége, mint értékbefolyásoló tényező.

A nemzetközi kutatások alapján azonban elmondható, hogy a levegő minősége igenis fontos szempont az ingatlanvásárlások során, és úgy tűnik idehaza is az. A környezetvédelem éppen ezért nem hátráltató, hanem éppen értékteremtő tevékenység is, aminek közvetlen gazdasági haszna is van, például az ingatlanárak tekintetében.

(x)


Hozzászólások

Üzenet