"A világ szomjazik, mert enni akarunk" - Ma van a Víz Világnapja

Írta: zöld8 | 2012. március 22. csütörtök, 08:00

Víz Világnapja 2012A Víz Világnapját egy 1992-es ENSZ konferencia hívta életre, hogy felhívja a figyelmet a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodásra, és rámutasson az ivóvíz fontosságára.

Az először 1993. március 22-én megtartott Víz Világnapja minden évben más szemszögből vizsgálja a víz szerepét. 1998-ban például a talajvíz fontosságát emelte ki, 2003-ban a jövő nemzedékek tiszta és elegendő vízhez való jogát, 2004-ben pedig a víz és a természeti katasztrófák közötti kapcsolatra helyezte a hangsúlyt.

Idén a téma a víz és az élelmiszerellátás biztonsága. Ahogy az esemény hivatalos honlapja írja, ma 7 milliárd ember él a Földön, akit élelmezni kell, és ez a szám 2050-re 9 milliárd lesz. Statisztikusok szerint minden ember naponta 2-4 liter vizet fogyaszt, ugyanakkor az elfogyasztott élelmiszer előállításához ennél jóval több vízre van szükség. Egy kiló marhahúshoz például 15.000 literre, egy kiló gabonához pedig 1.500 literre.

Ma a világon egymilliárd ember krónikusan éhezik, vagyis nem tud elegendő energiát bejuttatni a szervezetébe. A populáció gyarapodásával a veszélyeztetettek száma is növekedni fog, hacsak nem teszünk ellene valamit. Az ENSZ ajánlásokat fogalmazott meg, hogyan vehetik fel az egyes emberek a harcot az éhezés ellen:

Kövessünk egy egészségesebb, fenntartható étkezési formát! Próbáljuk visszaszorítani azoknak a termékeknek a használatát, amelyek működése, vagy elkészítése sok vizet kíván! Tegyünk a botrányos élelmiszer-pazarlás ellen (világszerte az élelmiszerek 30%-a a kukába kerül)! Gyártsunk több jobb minőségű ételt, kevesebb vizet elhasználó technológiával!

Te tudod, hogy valójában mennyi vizet használsz el egy nap?


Hozzászólások

Üzenet