A kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad - elindult a Pet it

Írta: zöld8 | 2012. április 25. szerda, 13:35

A kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad - elindult a Pet itPet it mozgalom célja, hogy az éttermek összegyűjtsék az ételmaradékokat, amit aztán a gazdik ingyenesen hazavihetnek – így visszaszorítva a pazarlást, és csökkentve az ökológiai lábnyomunkat.

A Pet it mozgalom a fenntarthatóságra és a könnyű terjesztésre törekszik, így a kecske jóllakik, a káposzta pedig nem kerül a kukába. A Pet it mozgalomban résztvevő éttermek vállalják, hogy a konyhájukon keletkezett vagy az oda visszakerülő maradékot különböző, a maradék fajtájától függő feliratú, dátummal ellátott, környezetbarát dobozokba rakják, amelyek az étteremben vagy az étterem előtt felállított zárt hűtőbe kerülnek.

A hűtőből a gazdik ingyen elvihetik a nekik tetsző, háziállatuk kedvenc eledelét tartalmazó dobozt, amelyet aztán gondosan elmosogatva az étterem újrafelhasználásra visszavár. A hűtőben a maradékok mellett a kávézacc is helyet kap, amely a növények számára jelent kiváló táptalajt.

„Az éttermi maradék újrahasznosításával csökkenthetjük háziállataink ökológiai lábnyomát, miközben a pénztárcánkat is kímélhetjük” - vélik az ötletgazdák. A kezdeményezés minden szempontból nyílt mozgalom, amelyhez bárki csatlakozhat.

“Olyan nyílt rendszerekben gondolkodunk, amelyek képesek a környezetben található erőforrásokra építve önfenntartóvá válni. A szemetet újrahasznosítva gyűjtjük, miért ne tehetnénk így az ételmaradékokkal is?” - fejtette ki Nemes Attila, a projekt vezetője, az OS Kantine alapítója.

A Pet it mozgalmat támogatni és ahhoz csatlakozni a Creative Selector oldalán lehet. A fórumon keresztül a közösségi összefogással megvalósuló, kreatív és társadalmilag hasznos projektek elindításához szükséges összeget a “sok kicsi sokra megy” elve alapján a közösség adhatja össze.

A kezdeményezés beindításához az ötletgazdák 600 ezer forintot szeretnének összegyűjteni, amelyet többek között az első Pet it-pontok kialakítására, dobozok beszerzésére, “csináld magad” napelemes hűtő elkészítésére, szerelés és oktatási feladatok megszervezésére fordítanának.

Ugyan a jelentkezés és a gyűjtés csak hétfőn indult, a budapesti Manga Cowboy étterem már csatlakozott a programhoz. Az akció a tervek szerint szeptembertől veszi kezdetét, a szervezők addig várják a csatlakozókat és a felajánlásokat.

forrás: MTI, kép: abrooklyndogslife.com


Hozzászólások

Üzenet