Szürkevíz - Pénz, amit a lefolyóba eresztünk

Írta: zöld8 | 2012. augusztus 02. csütörtök, 07:00

Szürkevíz - Pénz, amit a lefolyóba eresztünkAz elmúlt száz évben kétszer annyi vizet használt el Magyarország, mint amennyit a népesség növekedése indokolt volna. Egy kis odafigyeléssel sokkal gazdaságosabbá és környezettudatosabbá tehetjük vízfelhasználásunkat!

Míg nagyszüleink fejenként 30-40 liter vizet használtak el naponta, a mai átlagos vízfogyasztásunk 150 liter. Ezzel a világátlag középmezőnyébe tartozik Magyarország, egy átlagos amerikai 260 liter vizet használ naponta, egy német 120 litert - de egy gambiai csak 5 litert.

A 150 literből legfeljebb 5 litert használunk főzéshez és iváshoz, amelyhez elengedhetetlen a maximális vízminőség. De szintén ivóvíz minőségű vízzel öblítjük a vécét, mossuk a kocsit, locsoljuk a gyepet, áztatjuk a ruhát.

Ha a takarékoskodás mellett dönt, a legtöbbet a mosakodáson foghat meg. Az amerikaiak komfortfürdésnek nevezik azt, amikor a közérzet miatt zuhanyoznak, nem pedig a tisztálkodás érdekében.

A másik nagy pazarlás a vécéöblítés. Ennek legalább a kétharmada megspórolható, ha mondjuk a mosdóba tett műanyag edénnyel felfogjuk a kézmosásra használt vizet, és azzal öblítjük le, ami könnyen lemosódik. A vízspórolás alapelve ugyanis egyszerű: ha lehetséges, a bejövő vízmennyiséget legalább kétszer kell használni.

Egy négyfős háztartásban havonta több száz liter olyan víz kerül a csatornába, amelyet egészségügyi fertőzés veszélye nélkül még egyszer fel lehetne használni. Ez a szürkevíz, amely például zöldségtisztítás, kézmosás, zuhanyozás, mosás közben keletkezik, de ide tartozik az esővíz is. Tökéletesen alkalmas vécéöblítéshez, növények locsolásához, takarításhoz, kocsimosáshoz.

A háztartás különböző területein más-más fortélyokat lehet bevetni. Ha egy négyfős család a napi 600 liter helyett csak 400 litert használ fel, az egy hónapban 15 köbméter megtakarítás, ami 4000 forint. A spórolási tippek:

Konyha
Tegyél egy háromliteres műanyag edényt a mosogatóba, és ebbe gyűjtsd a zöldség- és gyümölcsmosó vizet, amit locsoláshoz, vécéöblítéshez vagy felmosáshoz használhatsz. Szerelj föl a mosogató csapjára egy 400 forintos gyöngyöztetős szórófejet, amely egy fémszűrőn keresztül levegőt kever a vízsugárhoz, így 30 százalékkal csökkentheti az elhasznált víz mennyiségét. Folyóvizet csak öblítéshez használj!

Vegyél mosogatógépet. Lehet kapni kétszemélyes kompakt készüléket is - hatterítékesnek hívják, és csak egytálcás. A berendezés egy mosogatáshoz 7 litert fogyaszt, szemben a kézi mosogatás 20-25 literével.

Kert
Kérj locsolási kedvezményt a csatornázási művektől, ami a tavaszi-nyári hónapokban 10 százalék kedvezményt jelent a csatornadíjból. Gyűjtsd az esővizet, de szorosan fedd le a tárolót, hogy ne hulljon bele szemét, és ne legyen belőle szúnyogkeltető.

Szürkevíz - Pénz, amit a lefolyóba eresztünk

Fürdőszoba
Próbálj meg lemondani a kádfürdőzésről, és tanuld meg a „koleszos”, vagy matróz zuhanyozást. Egy nagyméretű sarokkád akár 420 literes is lehet, de egy lakótelepi méretű kád is körülbelül 150 liter űrtartalmú, tehát két-hat alkalom során megy el egy köbméter víz. Ha egy négytagú család minden tagja hetente háromszor kádfürdőt vesz, az egy hónapban 8016 forint is lehet.

Borotválkozás közben ne folyasd a vizet, fogmosáshoz pedig használj poharat. A mosdóba tegyél háromliteres műanyag tálat, és ebbe fogjad föl a kézmosás vizét, amellyel a vécét leöblítheted. Szereltess föl 3/6 literes vagy start/stop gombos vécétartályt, amellyel szabályozhatod a lefolyó vízmennyiséget.

A kézmosást ugyanúgy végezd, mint a zuhanyozást: nedvesítsd be a kezed, zárjd el a csapot, szappanozd be a kezed, majd öblítsd le - ehhez körülbelül két liter elég. Ha fürdőszoba-felújításon gondolkozol, válassz olyan szaniter termékeket, amelyekhez néhány ezer forintos felárért kérhető antibakteriális bevonat. Ezen nem tapad meg a kosz, tehát kevesebbet kell tisztítani.

Mosás
Egy mosógép átlagosan 120-140 litert fogyaszt. Ne használd félig üresen, és lehetőség szerint törekedj a szürkevizes áztatásos mosásra. Az utolsó öblítés kivételével a többi öblítést is végezheted szürkevízzel.

Kocsimosás
Egy Fiesta méretű autó két vödörnyi vízzel lemosható. Első vödörbe kerül a mosószeres víz, másodikba a tiszta öblítő (persze ez is szürkevíz). A rendesen polírozott autón kevésbé tapad meg a kosz, ritkábban kell mosni.

Szürkevíz - Pénz, amit a lefolyóba eresztünk

Általános takarítás
Felmosáshoz, ablakmosáshoz, általános takarításhoz csakis szürkevizet használj! Vegyél magasnyomású mosót, amely a kerti slag óránkénti akár 3500 literes fogyasztásával szemben csak 400 litert fogyaszt (bár azt ivóvízből, tehát ezen érdemes elgondolkodni, és búvárszivattyút telepíteni a szürkevizes ciszternába)

És a legfontosabb: költözz össze valakivel! Uniós felmérések szerint az egyedülállók közel kétszer annyi vizet használnak el, mint a három-négy fős háztartásokban élők fejenként.

A teljes cikk az Origo/Időjárás oldalon olvasható.
Kép: homeinfo.hu


Hozzászólások

Üzenet