Algából készül bioüzemanyag a Lufthansának

Írta: zöld8 | 2012. november 15. csütörtök, 10:09

Algából készülő bioüzemanyagot tankol a LufthansaA német Lufthansa és az ausztrál Algae.Tec vállalat együttműködési megállapodása szerint néhány éven belül a légi óriás ötven százalékban bioüzemanyagot fog tankolni, hogy csökkentse a repülés közben kialakuló károsanyag-kibocsátását.

Miközben egyes tudóscsoportok azon fáradoznak, hogyan köthetnék le és semlegesíthetnék a globális felmelegedésért felelős szén-dioxidot, mások a bioüzemanyag-előállításban való hasznosításán gondolkoznak.

Az alga növekedéséhez csupán három tényezőre, napfényre, szén-dioxidra és tápanyagra van szükség. Ha a körülmények ideálisak, az alga hihetetlen gyorsan képes osztódni és növekedni (ahogy azt nyáron néha a tavainkban is láthatjuk). Az ezáltal létrejövő biomasszát használják fel üzemanyag-előállításra.

A Lufthansa által finanszírozott projekt értelmében hatalmas algatenyésztő és bioüzemanyag-előállító üzemet létesítenek Európában – az algák „etetése” miatt egy nagy, ipari széndioxid-kibocsátóhoz közel. Az Algae.Tec (amely augusztusban nyitott egy hasonló üzemet Ausztráliában) a létesítmény működtetéséért, valamint a kereskedelmi jogok és licenszek beszerzéséért felel majd.Az egyezség szerint az üzem 50 százalékkal alacsonyabb áron állít majd elő bioüzemanyagot, mint a nyersolaj világpiaci ára. Ez jelentős megtakarítást jelenthet a Lufthansának, mely a közeljövőben át kíván állni a bioüzemanyag és kerozin 50-50 százalékos keverékére, emellett a kibocsátott károsanyag mennyisége is jelentősen csökken majd.

A megállapodás olyan hosszú távú együttműködés alapja, melynek során ipari mennyiségű kerozint és dízelolajt állítanak elő algából. A végső megvalósíthatósági tanulmány a helyszín kiválasztását követően készül el.

A Lufthansa egy ideje már kísérletezik repülőgépei alternatív meghajtásával. A BurnFAIR projekt keretében a légitársaság egyik A321-es gépe a Hamburg-Frankfurt útvonalon bioüzemanyaggal repült.

forrás: Zöld8/radarfigyelo, kép: usgreentechnology.com


Hozzászólások

Üzenet