Só helyett – Mit használjunk a síkosság-mentesítésre?

Írta: zöld8 | 2012. december 22. szombat, 19:20

Só helyett – Mit használjunk a síkosság-mentesítésre?Minden évben hallhatunk arról, hogy milyen környezeti károkat okoz az utak sózása. A só árt a ruházatnak, a növényeknek, a kutyák talpának és az utaknak egyaránt. De milyen lehetőségeink vannak az utak só nélküli síkosság-mentesítésére?

A havas, jeges utakat azért sózzák, mert a sós víz alacsonyabb hőmérsékleten fagy meg, tehát bizonyos hőmérsékletig nulla Celsius-fok alatt is folyékony halmazállapotú marad. Tapasztalatok szerint az utakon a konyhasó -5, -6 Celsius-fokig hatásos, ennél hidegebb hőmérsékleten a gyakorlatban hatástalan.

Azonban nem is gondolnánk, hogy milyen súlyos károkat okoz az utak sózása mind a természetes, mind az épített környezetben. A sózás árt a ruházatnak, a cipőnek, a növényzetnek, a kutyák talpának és az utaknak egyaránt.

A konyhasó a gépkocsik kipufogógázaiból származó nitrogén-oxidokkal reagálva maró anyagokat alkot, amelyek korrodálják többek között a hidak, felüljárók fémszerkezetét, de magukat a gépkocsikat is. Az ilyen jégtelenítés eredményeként a talajba rejtett közművek is jelentősen károsodnak.

Magyarországon egy átlagosnak mondható télen 70 ezer tonna sót kell kiszórni a 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton a biztonságos közlekedés fenntartása érdekében. Jó hír, hogy sok helyen - köztük hazánkban is - alternatív vegyületekkel és új technikákkal próbálják csökkenteni a só alkalmazását, rossz hír viszont, hogy ezek az alternatívák jóval költségesebbek, mint az 1950-es évek óta alkalmazott közönséges só, ami oldódás után csökkenti a víz fagyáspontját.

A síktalanítás lehetséges környezetkímélő módszerei:

  • mechanikus tisztítás

  • tiszta homok

  • sóder

  • lebomló faforgács

  • transheat (karbamid-ammónium-nitrát, környezetbarát folyékony jégoldó)

  • karbamid (nitrogénes műtrágya, amit bomlásgátló anyaggal kell összekeverni, mert a szabad levegőn ammóniagáz formájában hamar elpárolog, mínusz 20 fokig hatásos)

  • vinasz nevű szeszgyári melléktermék (mínusz 10 fokig is megbízhatóan alkalmazható)

  • só-homok keverék

Az Európai Unióban sincs egységes szabályozás az utak síkosság-mentesítésére. Ausztriában vagy a skandináv országokban tilos a sózás; a magyar szakemberek állítása szerint ez azért nem okoz akkora fennakadást ezekben az országokban, mert a lakosság jobban felkészül a nagy hóra.

forrás: Zöldportál, kép: Orientpress


Hozzászólások

Üzenet