Malajziában tökéletesen zöld város építését tervezik

Írta: zöld8 | 2013. április 04. csütörtök, 11:14

Malajziában tökéletesen zöld város építését tervezikEgyre több olyan terv kerül elő, amelyekben teljesen zöld városok létesítését fontolgatják. Nemrég Malajziában rukkoltak elő Iskandar Malaysia tervével, amelyben a város tervezése, építése és a későbbi működése során is fő szempontnak a fenntarthatóságot tekintik.

Az elmúlt évtizedekben Malajziában is jelentősen átalakult a népesség szerkezete, nincs ez másként a lakóhelyekkel kapcsolatban sem. 2007-ben előzte meg először a városban élők száma a vidéken élőkét, és az azóta is tartó erős népességnövekedés (különösen Ázsiában) miatt ez a trend valószínűleg tovább fog erősödni. Az előrejelzések szerint 2050-re a népesség elérheti a 9 milliárd főt, így a gondos várostervezés dilemmája megkerülhetetlenné válik. Erre a problémára jelenthet megoldást az olyan „zöld városok” tervezése, mint az Iskandar Malaysia.

A várhatóan 3 millió embernek otthont adó nagyváros egy nagyjából Luxemburg méretű területen fog elhelyezkedni Szingapúrral szemben. Az építkezés során zöld energiát felhasználva igyekeznek véget vetni az ázsiai városokra jellemző környezetszennyezésnek, és minél hatékonyabban felhasználni az erőforrásaikat. A tervek szerint a város működéséhez szükséges energiát megújuló erőforrásokból fogják megtermelni, és a hulladékkezelés valamint a tömegközlekedés átfogó infrastruktúráját is gondosan megtervezték.

Iskandar Malaysia - terv

Az Iskandar Malaysia a jövő alternatívája. A tervek szerint nem csak a legmodernebb környezetbarát technológiákat egyesíti majd, de a társadalmi integrációt is elősegítené. Számos zöld területtel, pihenőhelyekkel szeretnék majd lakóik testi és mentális jóllétét megőrizni, valamint szociális kapcsolataikat javítani. Az ország miniszterelnöke, Najib Razak is kiemelte egyik beszédében, hogy reményeik szerint a metropolisz a zöld városok sablonjává válik.

Bár a kezdeményezés ígéretes, nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a tényt, hogy korábban már Kínában és az USA-ban is voltak hasonló tervek, de nagy részük elbukott. Európában nem terveznek nulláról felépíteni milliós nagyvárosokat, itt inkább a meglévő városok átalakításában és környezettudatossá tételében látják a megoldást. Malajziának is számos akadállyal kell megbirkóznia, de szerencsére az ország és a számos külföldi befektető is nagy bizalommal van a projekt iránt.

forrás: ujenergiak.hu, iskandarmalaysia.com


Hozzászólások

Üzenet