Öt éve tilos a nejlonzacskó Kínában – Itt az eredmény!

Írta: zöld8 | 2013. június 05. szerda, 13:00

Öt éve tilos a nejlonzacskó Kínában – Itt az eredmény!Kínában öt éve hozták azt a törvényt, amely megtiltotta, hogy műanyag zacskót adjanak a boltokban a vásárlóknak. Ezzel az ország hatmillió tonna kőolajat spórolt meg, és akkor még nem is beszéltünk a környezetre gyakorolt hatásról.

Kína hatmillió tonna kőolajat spórolt meg azzal, hogy öt éve korlátozta a műanyag zacskók forgalmazását az országban - közölte pénteken a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság.

Kínában nem szabad ingyenes műanyag zacskót adni az szupermarketekben, áruházakban és zöldség-gyümölcs boltokban. Emellett 2008. június 1-jével megtiltották a 0,025 milliméteresnél vékonyabb műanyag zacskók előállítását és forgalmazását is.

Mióta a szabályozás életbe lépett, a műanyag zacskók forgalma több mint kétharmadával esett vissza - mondta el Li Csing, a fejlesztési és reformbizottság alá tartozó energiatakarékossági és környezetvédelmi hivatal alelnöke.

A lépésnek köszönhetően a hivatal szerint legalább 67 millió műanyag zacskóval kevesebb fogyott, bár akadnak olyan árusok, akik továbbra is adnak ingyen szatyrot, olyat is, amely vékonyabb az említett szabványnál.

Li hangsúlyozta, a kormány azt tervezi, hogy szigorítja a szabályok betartásának ellenőrzését. A műanyag zacskók alapanyaga a kőolajból készülő polietilén.

forrás: MTI


Hozzászólások

Üzenet