Olajnagyhatalmak építik a világ legnagyobb naphőerőműveit

Írta: zöld8 | 2014. március 18. kedd, 21:08

Olajnagyhatalmak építik a világ legnagyobb naphőerőműveitHa olyan országok kezdenek el zöld energiával működő erőműveket létrehozni, amelyek a fosszilis energiahordozókból gazdagodtak meg, az mindenképpen jelzés értékű. Néhány éven belül jelentősen csökkenhet az olaj mennyisége, ideje tehát nekik is alternatíva után nézni.

Az Egyesült Arab Emirátusban, Abu Dhabitól délre a sivatagban tavaly óta üzemel két négyzetkilométeres területén a Shams 1 naphőerőmű. A világon működő 20 naphőerőmű közül ez az eddigi legnagyobb; száz megawattos teljesítményével már árammal is ellátja Abu Dhabit.

A naphőerőművek technológiája különbözik a köztudatban élő naperőművekétől, ugyanis ezek a napsugarakat nem közvetlenül alakítják át energiává. A naperőmű tükrei között csövek kígyóznak, amelyekben speciális olaj folyik. A nap sugarainak tükröződése a csöveken felmelegíti az olajat, amely egy erőműbe folyik, és mint egy hagyományos villamos erőműnél, meghajtja a turbinát és áramot termel.

Ez a fajta hibrid módszer Kína napkollektor termelésének köszönhetően pár éve háttérbe szorult. Az alacsony árak miatt mindenki inkább a ma népszerűbb eljárást alkalmazta. Ám ha Kína elkezd bekapcsolódni a naphőerőművekhez szükséges elemek gyártásába, akkor a ma még magas árakat szintén lenyomhatja.

Annak ellenére, hogy egy naphőerőmű felépítése igen költséges, és az előállított áram is viszonylag drága, az emirátus szakemberei úgy vélik, hogy 2025-re már versenyképes lehet ez a technológia. Annyira bíznak a módszer sikerességében, hogy Abu Dhabi-ban a technológia folyamatos fejlesztése érdekében jelenleg az emirátus állja a lakosság áramfogyasztásának jelentős százalékát.

Az arab szakemberek várakozásait az is alátámasztja, hogy az Amerikai Fejlesztési Központ kijelentette, hogy 2025-re valóban a felére lehetne csökkenteni a naphőerőművekben megtermelt áram árát, ha további megoldásokat (pl. olaj helyet folyékony só használata a csövekben) is használnának. Mindezzel lehetővé válna, hogy a naphőerőművekben előállított áram ára versenyképes legyen a hagyományos szén-, illetve gázerőművekben megtermelt energiával.

szerző: Kronoméné Szászi Tímea


Hozzászólások

Üzenet