Óriási felfújható napkémény lehet a jövő energiaforrása

Írta: zöld8 | 2014. április 24. csütörtök, 15:54

Óriási felfújható napkémény lehet a jövő energiaforrásaA hőlégballonos rekordjairól ismert Per Lindstrand megépítené a világ legnagyobb napkéményét. Célja, hogy új alternatívát kínáljon a megújuló energiaforrások terén. A tervezet különlegessége abban rejlik, hogy a torony felfújható lenne.

A napkémény (solar updraft tower) ötlete nem új. Már az 1900-as évek elején gondolkoztak egy olyan tornyon, amely a napkollektorok segítségével a meleg levegő függőleges irányú áramlását idézi elő, lehetővé téve, hogy a torony meghatározott pontjain elhelyezett szélturbinákat a légáramlás meghajtsa, majd ezzel energiát állítson elő.

Solar Chimney Manzanares

A korai tervek ellenére az első kéményt csak 1982-ben állították fel Spanyolországban. A kezdeményezés nem bizonyult hosszú életűnek, ugyanis 8 év elteltével a torony kezdte megadni magát. Az anyagok, amelyeket felhasználtak, nem bírták az időjárás viszontagságait, így a kémény rozsdásodni, repedezni kezdett. Jelenleg Kína a másik hely, ahol néhány éve szintén építettek egy tornyot. Ezen kívül több országban is tervezik hasonló kémények létrehozását.

Per Lindstrand úgy véli, hogy nem mindegy, milyen anyagokat használnak az építkezéshez. Az időjárás viszontagságain kívül az anyagi szempontok sem elhanyagolhatók. Míg egy hagyományos torony felépítése 750 millió dollárba kerülne, addig Lindstrand felfújható verziójának megvalósítása csupán 20 millióba.

Az „újrafeltaláló” tornya 1 kilométer magas és az alapoknál 7 kilométer széles lenne. A kérdés már csak az, hogy konkrétan mely anyagok azok, amelyek ideálisak lennének az új tervezethez. Lindstrand optimista ezzel kapcsolatban, szerinte a kémény felfújható dizájnja révén eleve ellenállóbb az időjárással szemben.

szerző: Kronoméné Szászi Tímea, kép: By Widakora via Wikimedia Commons


Hozzászólások

Üzenet