Egy másik út - Moduláris úttestek számtalan előnnyel

Írta: zöld8 | 2014. június 19. csütörtök, 18:47

Egy másik út - Moduláris úttestek számtalan előnnyelEgy idahói házaspár ötlete forradalmasíthatja a közúti közlekedését azzal, hogy blokkokból álló, moduláris, napelemes utakat tervezett, amelyek ráadásul áramot is termelnek. Plusz poén, hogy főként újrahasznosított anyagokból készül az „aszfalt”.

A projekt neve Solar Roadways, amellyel még 2009-ben kezdett kísérletezni a házaspár. Azóta már számos környezetvédelmi díjat elnyertek, de a tényleges megvalósításra eddig nem került sor.

Ötletük sikeressége valószínűleg annak egyszerűségében, sokrétűségében rejlik. Röviden összefoglalva csupán arról van szó, hogy modulokból álló, nagy teherbírású napelemekkel váltanák fel a hagyományos utakat, (amelybe a járdák, bicikliutak és a parkolók is beletartoznak).

Már ebből is látszik, hogy a Solar Roadways segítségével nem csak használhatjuk majd az utakat, hanem kaphatunk is valamit, méghozzá áramot. Egy 20 négyzetméteres parkoló például 5200 Watt energiát termelhet. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora megkönnyebbülés lenne a környezetnek már az is, ha csupán a főbb utak lennének lecserélve!

Másrészt, ha forgalomba kerülne a Solar Roadways, akkor egyfajta „okos utakról” is beszélhetnénk, hiszen mindegyik blokk tartalmaz processzort és apró ledeket, amelyekkel lehetővé válik az útburkolati jelek megjelenítése. Ráadásul a lámpák világítanak is, így nem lenne többé szükség az utak menti póznákra, sőt akár reklám vagy információs felületet is jelenthetnének.

A Solar Roadways ötletével egy olyan környezettudatos találmány kerülhet a bevezetésre, amely a 21. század egyik legfontosabb felfedezése lehet. Amennyiben te is szeretnél mindennek részese lenni, itt támogathatod a projektet.

szerző: Kronoméné Szászi Tímea, kép: YouTube


Hozzászólások

Üzenet