Tengeri energia – Újra felfedezett lehetőség

Írta: zöld8 | 2014. június 22. vasárnap, 20:20

Tengeri energia – Újra felfedezett lehetőségA fosszilis energiahordozók mennyiségének csökkenése miatt egyre inkább előtérbe kerül a megújuló energiaforrások használata, melynek egyik alternatívája lehet az újra felfedezett „tengeri-energia”.

A tengervíz hasznosítására többféle elképzelés is létezik. Az utóbbi időben a víz mozgására építő lehetőségek kerültek előtérbe. Ezek azért előnyösek, mert az energia forrását a víz állandó áramlása jelenti, mely a nap minden pillanatában az erőművek rendelkezésére áll.

A tengervíz mozgásából energiát kinyerni nem újkeletű találmány. Az árapály jelenségnek köszönhetően évszázadok óta használják energiatermelésre. Európa partjainál már 300 évvel ezelőtt épültek olyan malmok, amelyek működéséhez az árapály szolgáltatta az energiát. Ám a fosszilis energiahordozók elapadásának veszélye, úgy tűnik újra életrehívta a tenger mozgására építő erőműveket.

A tenger áramlásának hasznosítása persze 21. századi módszerrel történne. Több nagy cég is foglalkozik azzal, hogy tengeri erőműveket fejlesszen. A Siemens és a szingapúri Atlantis Resources Ltd. már a gyakorlatban is teszteli a turbináit, melyek a tenger fenekéhez erősítve működnek. Kinézetük hasonló a szél erőművekéhez. Erejüket egy víz alatti búvárállomáson alakíthatják át energiává.

Problémát jelent viszont a sós víz és az, hogy drága az energia előállítása a tengeri erőművekkel. Egy megawatt 5,5 millió fontba kerül (az Atlantis Resources Ltd.-nél). Ha ezt az összeget sikerülne a felére csökkenteni, akkor versenyképessé válna a piacon ez az energiaforrás is.

szerző: Kronoméné Szászi Tímea, kép: marineturbines.com


Hozzászólások

Üzenet