Növényekből nyert elektromosságot használnak holland városokban

Írta: zöld8 | 2015. január 27. kedd, 14:17

Növényekből nyert elektromosságot használnak holland városokbanTiszta Mátrix: élő szervezetekből, vagyis növényekből nyer elektromos energiát a holland Plant-e nevű cég, amelyet utcalámpák áramellátásához, mobiltöltők és wifi adók táplálására használ fel.

A vállalat Starry Sky (Csillagos égbolt) című projektje 2014 novemberében indult egy Amszterdam közeli helyszínen. Ma már két holland városban használnak növények segítségével előállított tiszta energiát kísérleti jelleggel.

A Plant-e technológiája az első, amivel a növény megkárosítása nélkül lehet energiát nyerni. Ráadásul az energia mennyisége is jelentős. A fotoszintézis során a növények táplálékként cukrot termelnek. De nem használják fel az összes előállított cukrot – a felesleget a gyökereiken keresztül a talajba juttatják. A talajban lévő baktériumok a cukrot lebontják, a folyamat során pedig protonok és elektronok keletkeznek. Szén vezető segítségével ezeket az elektronokat felveszik, majd elektródákba jutva az elektronok transzferálódnak az energiagyűjtőbe. Így „készül” a felhasználható áram.

A cég azt reméli, hogy amennyiben sikerül költséghatékonnyá tenni az elektromosság előállítását, egy nap majd a világ olyan növényekben gazdag területein is lehet használni a technológiájukat, ahol energiahiány és szegénység van.

forrás: inhabitat.com


Hozzászólások

Üzenet