Bölcsőtől a bölcsőig - radikális újrahasznosítás

Írta: zöld8 | 2012. március 14. szerda, 09:00

Bölcsőtől a bölcsőig - radikális újrahasznosításÚjrahasznosítani mindig újra ugyanazokat az anyagokat: hosszú távon ez lesz az egyetlen mód arra, hogy védekezzünk a természeti források kimerülése ellen - állítja Michael Braungart, az újrateremtő tervezés guruja.

PET palackok, amelyekből ruhadarabok lesznek, fémhulladék, amellyel utat burkolnak, teljes mértékben újra felhasználható bútorok és berendezési tárgyak - a reciklálás útjai végtelenek. A természeti erőforrások kitermelése helyett a már felhasznált anyagok végtelen számú újrahasznosítását idealizálja a Cradle to Cradle (Bölcsőtől a bölcsőig) felfogás.

A tézis atyja szerint egy globális szintű ipari forradalom van kialakulóban, hiszen ennek a radikális szemléletváltozásnak a természet és a környezet mellett a fenntarthatósági piacon szereplő cégek is hasznát látják. Tíz év alatt a Braungart által alapított MBDC (McDonough Braungart Design Chemistry) tanúsító ügynökség mintegy ezer terméket hitelesített az egész világon.

A Bölcsőtől bölcsőig felfogást egy mindenre kiterjedő rendszer, amely a hulladékok kiküszöbölésével kíván javakat előállítani. A modellt a gyakorlatban több cég és ország is alkalmazta már, többek közt a Nike, a Ford autógyárak (a Ford Rouge River ipari központ újjászületésekor), Chicago városa (a városháza átépítése során) illetve Kína (a Huangbaiqu mintaváros építése során).

Bölcsőtől a bölcsőig - radikális újrahasznosítás

A hitelesítés elnyerésének három szigorú feltétele van. Első, hogy az adott termékben azonosítani kell minden felhasznált vegyianyagot. Ez természetesen nem egyszerű dolog, hiszen például egy tévében több mint ötezer különböző kemikália van.

A második kritérium, hogy a terméket újratervezze a bevizsgáltató, de úgy, hogy a benne megtalálható mérgező anyagokat a minimálisra csökkentsék. Nullára nem lehet - teszi hozzá Braungart - de gyakran meglepő eredményekre jutnak. A harmadik feltétel pedig, hogy az új termékekhez használt minden anyagnak kell, hogy legyen egy „előző élete”.

A cél hosszú távon egy olyan társadalom kialakítása, amelynek nincs hulladéka.
Szerintetek futurisztikus álom, naiv idealista ötlet, vagy idővel realitássá válhat?

forrás: Aiolus News, Wikipédia, MBDC, fotó: Lars Sundstrom


Hozzászólások

Üzenet