Nyugvóerdő - Már itthon is elérhető a természetközeli erdei temetkezés

Írta: zöld8 | 2015. február 17. kedd, 11:25

Nyugvóerdő - Már itthon is elérhető a természetközeli erdei temetkezésEl tudod képzelni, hogy nem temetőbe, hanem egy erdőbe, fák közé mész megemlékezni a halottak napján? Magyarországon elsőként Agostyánban hoztak létre nyugvóerdőt, amely pontosan ezt a lehetőséget biztosítja.

Korábban írtunk már róla, hogy Németországban több olyan nyugvóerdő is van, amelyekben nincsenek hagyományos sírok és síremlékek, csak fák, amelyek tövéhez temetik az elhunytak maradványait. A nyugvóerdőben tilos gyertyák, virágok elhelyezése, keresztfák és sírkövek felállítása, a hamvakat pedig lebomló karton, vagy kukorica alapanyagú urnákban lehet elhelyezni.

Mostantól itthon is van lehetőség ilyen temetkezési mód választására, ugyanis Agostyánban, Tata közelében megnyitották az első hazai nyugvóerdőt. A Természetes Életmód Alapítvány kuratóriumi titkára, Czumpf Attila elmondta, hogy az Emlékerdőben az elhunyt hamvait biológiai úton lebomló, környezetbarát urnában egy előzetesen kiválasztott fa gyökereinél helyezik el, és nevét a fa törzsén, időtálló táblán tüntetik fel.

A Tatabányai TV riportja az Emlékerdőről

Az agostyáni ökofaluban kialakított 25 hektáros erdőterület az Esterházy-család idejében közbirtokossági erdő volt, 300 éves fák is találhatóak ott. A tájrészlet 2014-ben favágástól mentes örökerdő minősítést kapott. Az emlékerdőben 99 évre is meg lehet váltani a sírhelyek rendelkezési jogát.

A német nyugvóerdők kb. egymillió forintos áraival szemben Agostyánban kétszázezer forint körüli összegért megválthatók a családi temetkezési fák 99 évre.

kép: emlekerdo.hu


Hozzászólások

Üzenet