A vízbül veszi ki? - A hidrokultúrás növénytermesztésről

Írta: zöld8 | 2015. április 13. hétfő, 20:56

A vízbül veszi ki? - A hidrokultúrás növénytermesztésrőlA hidropóniás növénytermesztés alkalmazásával nem csak a beltéren megvalósítható növénytermesztésre van lehetőségünk, de otthonunkban is realizálható kedvenc időtöltésként akár a téli hónapokban is foglalkozhatunk növénytermesztéssel.

Ki ne tudná felsorolni a hagyományos dísznövény-tartásnak azokat a hátrányait, amelyet a tápanyagtartalom idővel történő csökkenése, a föld szerkezetének romlása, valamint a talajszerkezet víztartó képességének csökkenése jelent? A hidrokultúrás technológia alkalmazásával olyan növényfajok megtermelésére nyílik lehetőségünk, amelyek akár friss zöldségekkel is elláthatják konyhánkat. Hidropónia minden probléma nélkül alkalmazható a legkülönbözőbb zöldségfélék – mint a paradicsom vagy éppen a paprika – termesztésére.

Modern technológiák a hidrokultúrás növénytermesztésben

A témakörrel foglakozó szakirodalom szerint a hidrokultúrás technológia révén egyrészt a növények vegetatív és generatív fejlődése jobban szabályozható, másrészt a korábbi terméshozamnál jobb- és magasabb minőségű termés is elérhető.

A fenntartható fejlődés megvalósításának érdekében napjainkban mindinkább előtérbe kerülnek a környezetkímélő módszerek, amelyen belül a hulladékhasznosítás és a megújuló energiaforrások használata, a természeti környezet minőségének megőrzése mind kiemeltebb szerepet kap.

A mezőgazdasági termelés – és ezen belül a hidrokultúrás növénytermesztés nagyobb volumenű alkalmazása – során is nagy mennyiségben keletkezhetnek olyan melléktermékek, amelyekben jelentős mértékben megtalálhatók a szükséges tápanyagok. A hidrokultúrás technológia alkalmazását fejlesztő kutatások külön területe foglalkozik a hidrokultúrás növénytermesztés során visszamaradó, összegyűjtött tápanyagokban gazdag csurdalékvíz végleges elhelyezésével, vagy környezetkímélő újrahasznosításával.

A hidrokultúrás termesztés során a növény optimális mennyiségben számított tápanyagot kap meg napi többszöri alkalommal, pontosan ellenőrizhetően és általában napi 20-25 %-os túlfolyás mellett. A termesztés számos előnyével párhuzamosan azonban számolnunk kell a csepegtetőtestek eltömődési hibájából származó túlfolyással, ami nem hasznosul és összegyűjtés nélkül jelentős környezetterhelést eredményezhet. Ez a tendencia a technológiában alkalmazott modern csepegtetős időzített rendszerek felhasználásával jelentős mértékben csökkenthető.

Ugyancsak a hidrokultúrás növénytermesztésben alkalmazott legújabb technológia közé sorolhatjuk a nanolux digitális trafó alkalmazásával kialakított világítástechnikai berendezéseket is, amelyek ugyancsak a technológia által elérhető terméshozam-növekedést eredményezik. A hidrokultúrás termesztésénél a növények kielégítő fejlődése, valamint az átlagosnál kissé magasabb hozam elérése szempontjából érdemes talajfűtés, vagy vegetációs fűtés biztosítása is a termesztő-berendezésben.

(x)
kép: Wikimedia Commons


Hozzászólások

Üzenet