Dübörög a rukk'n'roll – Hódít a netes könyvcserebere

Írta: zöld8 | 2012. szeptember 29. szombat, 12:16

Dübörög a rukk'n'roll – Hódít a netes könyvcserebereNem egészen három hónapja indult a Rukkola.hu könyvcserélő oldal, de máris hatalmas népszerűségnek örvend. Az oldal új könyvek vásárlása helyett az "újrahasználásukra" ösztökél, emellett pedig összetartó közösséget is épít.

A Rukkola.hu rövid idő alatt megszerzett ismertsége és népszerűsége nem csak a könyvekre épül. Igaz, hogy a tagok teljesen ingyen, egy az egyhez arányban cserélgethetik megunt olvasmányaikat, vagyis az alap a könyv, de legalább ilyen fontos építőkő a csereberélők közötti személyes kapcsolat is.
A Zöld8 a Rukkola egyik alapítójával, Kun Gabival beszélgetett.

Rukkolj-happolj-passzolj – mit jelent a három bűvös szó, és honnan jött a Rukkola.hu ötlete?

Rukkolni a könyvet annyit tesz, mint feltenni a Rukkolára, elérhetővé tenni mások számára. Happolni azt jelenti, hogy egy elérhető könyvet elhappolsz, azaz elviszel, passzolni pedig annyi, hogy átadod a könyvet a happolódnak. Az egész rendszer úgy működik, hogy vannak otthon feláldozható könyveid, amiket már nem akarsz elolvasni, de más lehet, hogy épp arra vágyik. Ahogy másoknak is ugyanígy lehet, hogy pont a te kedvenceid lapulnak olvasatlanul a polcaikon. Mi vagyunk az az online felület, ahol az igény és a kereslet ily módon találkozhat. Nem kell kidobni könyvet, nem kell tárolni feleslegesen, ha van, aki örül neki és szívesen olvassa, csak felteszed a Rukkolára, ezért pontot kapsz, átadod annak, aki elhappolja és máris kiválaszthatod te is a neked kedves könyvet az oldalról. Az ötlet Kovács Adrián és Cziczlavicz Péter fejéből pattant elő még 2008-ban, amikor a neten belebonyolódtak egy könyv vándorútnak indításába. Akkor le is fektették az alapokat, de csak 2012 elején kezdtünk neki a megvalósításnak és jutottunk el júliusra az indulásig.

Dübörög a rukk'n'roll – Hódít a netes könyvcserebere
A Rukkola legénysége

Az oldal júliusban indult, Facebook-oldalatoknak is most már több mint 6000 lájkolója van. Számítottatok ekkora és ilyen gyors sikerre?

A július 10-i indulás óta a Rukkola.hu-n 11.100 regisztráló és 81.000 elérhető könyv lett, ami valljuk be, két hónap alatt sokkoló mennyiség. A Facebook-oldalunknak 6300 lájkolója van, hiszen itt épül a közösség, méghozzá rohamosan, az emberek itt kommunikálnak egymással és velünk. A hirtelen sikertől mi is meglepődtünk és persze rettenetesen örülünk neki, hogy másoknak ennyire bejött az ötletünk. A siker igazából a közösség erejének köszönhető, futótűzként terjedt a hírünk, egymás között ajánlottak egymásnak az emberek a webkettes felületeken. Mostanra eljutottunk odáig, hogy már az antikváriumba betérve, ha ott nem találod a könyvet, amit keresnél, akkor a Rukkolát ajánlja az antikvárius, mint alternatívát. Ez a fantasztikus ebben.

Mi volt az első rukkolt könyv? Hány példánnyal indultatok, és kb. mennyi van ma a rendszerben?

Összesen 60 könyvvel indultunk, csak a mi hármunk 20-20 könyve volt fent, az első Hunter Stockton Thompson: Félelem és reszketés Las Vegasban című kötete volt, Kovács Adrián fő- és egyetlen fejlesztőnktől :) Ez a mi 60 könyvünk duzzadt mára 81.000 kötetre. Volt, hogy napi 2000 könyvvel bővült az adatbázis. Ez mára természetesen kicsit már lassult, de most is naponta több száz elérhető példány kerül a rendszerbe.

A közösség tagjai díszes borítékokat, apró ajándékokat küldenek egymásnak a könyvek mellett. Meglepett benneteket, hogy a könyvcserélgetésnek ilyen pozitív közösségépítő hatása va?

Az volt nekünk az érdekes ebben, hogy ezt a kis ajándékozást, díszítgetést a tagok teljesen maguktól találták ki, csak azért, hogy örömet okozzanak egymásnak. Ez pedig pont olyan közösségi szellemet mutat, ami nekünk nagyon közel áll a szívünkhöz és a Rukkola mögött meghúzódó ideológiához. Az egyik legkedvesebb történetem az, amikor valaki, akitől happolták a könyvét, a happolás után vette észre, hogy az apukája abba neki üzenetet írt anno, de nem visszavonta a rukkolását, hanem elment egy boltba, megvette újonnan és elküldte a happolójának az új könyvet. Illetve az egyik személyes kedvencem egy horgolt virág könyvjelző, amit ajándékba küldött az egyik rukkoló a happolójának és aminek a mintáját én is elkértem és azóta is szorgosan gyártom mindenkinek, aki kér belőle. A könyvcserélésből talán azért lett ilyen kedveskedés is, mert ráéreztek az emberek, hogy milyen jó érzés adni úgy, hogy nem is ismered a másikat, és így ismeretlenül örömet okozni azzal, ami nekem már nem kell - igazán felemelő érzés. Ő örül, hogy elolvashatja, te pedig örülsz, hogy jó helyre került a könyved.

Dübörög a rukk'n'roll – Hódít a netes könyvcserebere
Apró figyelmességek (forrás: Rukkola-FB)

Az új könyvek drágák, és nem mindenki engedheti meg magának, hogy könyvesboltban vásároljon. Mégsem ez az egyetlen oka a rukkolázásnak. A környezettudatosság mennyire fontos szempont nálatok és a felhasználóknál?

Természetesen a környezettudatosság és az újrafelhasználás is része a projektnek, hiszen így körforgásban maradhat a könyv, vándorolva felhasználóról felhasználóra és kevesebb könyvet kell vennünk, mivel innen beszerezhetjük jórészt azokat a könyveket, amiket el szeretnénk olvasni.

Mik a további terveitek a Rukkolával? Merre kívánjátok fejleszteni, mik a fő irányok?

Igazi, valós közösség létrehozása is a cél, illetve fejlesztés szempontjából az, hogy minél élhetőbb és jól használható legyen az oldal. Ez lassan de biztosan azért halad. A fő irány az, hogy a közösségünk érdekeit szem előtt tartva fejlesszük a funkciókat és rugalmasan kezelve a szabályokat néha kicsit alakítsuk azokat.

kép: mobookchallenge, rukkola-fb


Hozzászólások

Üzenet