„Madáreltérítő szerelvényekkel” a túzokok védelmében

Írta: zöld8 | 2014. április 17. csütörtök, 14:01

„Madáreltérítő szerelvényekkel” a túzokok védelmébenA MAVIR ZRt. évek óta folytat programokat a madarak védelmében. Szombati sajtótájékoztatójukon főszerepet kapott a hazai túzok állomány védelme, melynek hatékony eszközei a távvezetékeken elhelyezett madáreltérítő szerelvények.

A MAVIR ZRt. (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt.) évek óta foglalkozik túzokvédelemmel (többek közt az MME és Nemzeti Park Igazgatóságok bevonásával). A program keretén belül az elmúlt években több mint 2000 darab „madáreltérítő szerelvényt” helyezett el távvezetékein. Ennek köszönhetően a túzokpopuláció távvezetékkel való ütközéses baleseteinek száma negyedére csökkent.

A cég szombati sajtótájékoztatóján élőben követhettük végig, miként történik a madáreltérítő szerelvények felszerelése. A dabasi iparvidéken 25 méter magasan lévő távvezetékekre négy darab Fire-Fly típusú rotációs madáreltérítőt helyezetek fel a szakemberek. Az energiaellátás biztosítása érdekében a művelet feszültség alatt lévő vezetékek között ment végbe.

„Madáreltérítő szerelvényekkel” a túzokok védelmében

A madáreltérítő eszközök hatékonysága abban rejlik, hogy a szerelvények forgó lapjait ultraibolya sugarakat is visszaverő bevonattal látták el, így azok a fényben forogva, pulzáló felvillanások hatását keltik. Ezzel a módszerrel észrevehetőbbé válnak a vezetékek mind túzokok, mind pedig egyéb olyan madarak számára, amelyek gyengébb manőverezési képességgel rendelkeznek. A cég az idei évben további 200 darab madáreltérítő szerelvény elhelyezését tervezik szerte az országban.

„madáreltérítő szerelvény"

A madáreltérítők felszerelésének bemutatása után a továbbiakban lehetőség volt a túzokok megfigyelésére speciális távcsövek segítségével, természetes környezetben. Az esemény során láthattunk repülni is egy példányt, ami az ornitológusok szerint viszonylag ritka „szerencse”.

szerző, kép: Kronoméné Szászi Tímea


Hozzászólások

Üzenet