A papír virágcserép – magyar megoldás

Írta: zöld8 | 2012. március 06. kedd, 13:27

Hulladékpapírból készít lebomló virágcserepet egy magyar cégHulladékpapírból készít lebomló virágcserepeket egy bőnyi családi vállalkozás. A cég a Budapesti Corvinus Egyetemmel együttműködésben dolgozta ki az eljárás alapjait.

A gyártást több éves kutatómunka előzte meg, hiszen eddig nem voltak tapasztalatok, hogy milyen technológiát kell alkalmazni az ideális eredmény eléréséhez. A kísérleti termékeket az Egyetem kísérleti telepén kívül kertészeteknél is tesztelték. Többféle lehetőséggel próbálkoztak, kidolgoztak egyebek között utak, hidak rézsűjének erózióját gátló panelt, amelynek anyaga a benne elhelyezett fűmag csírázását is segíti – mondta el Sragner László cégtulajdonos az MTI-nek.

Jelenleg a vásárlók igényeitől függően kétfajta „cserepet” gyártanak. Az egyiket a benne lévő növénnyel együtt ki lehet ültetni. A növény könnyen áttöri a papírt, amely ott helyben gyorsan lebomlik. Ezt a változatot a palántaneveléssel foglalkozók részesítik előnyben, ez esetben ugyanis fontos, hogy a palánta minél gyorsabban találkozzon a talajjal - magyarázta a cégtulajdonos.

A másik változat vízállóság tekintetében majdnem olyan tulajdonságokkal bír, mint a műanyag, holott az is természetes anyagokból áll. Stabil vízállóságát az alkalmazott növényi eredetű ragasztók biztosítják. Ez a papíredény viszont lassan bomlik le. A felhasználó dísznövénykertészetek azt is elvárják, hogy ne csak tartósságban, hanem megjelenésében is vonzó legyen a tárolóedény.

A műanyag edényeket helyettesítő biotermék nagy előnye, hogy nem terheli a környezetet, árát tekintve pedig versenyképes a műanyaggal. Az alapanyag-ellátást döccenők nem nehezítik, hiszen újságpapírt és dobozgyári hulladékot használnak a termékhez. A hazai felhasználókon kívül Hollandiából, Németországból és Törökországból érdeklődnek a környezetkímélő virágtartók iránt.

forrás: MTI


Hozzászólások

Üzenet