Végre! Tengeri műanyag-hulladékot gyűjtenek és hasznosítanak újra

Írta: zöld8 | 2014. június 18. szerda, 21:12

Végre! Tengeri műanyag-hulladékot gyűjtenek és hasznosítanak újraA tengerekbe kerülő műanyag szemét évente többszázezer madarat, bálnát, teknőst, delfint és más állatot öl meg. Ráadásul a szemét egy része mikroműanyagként a tányérunkon landol. A környezetvédelmi, állatvédelmi és egészségügyi kihatású problémára született egy megoldási séma, ami ha követőkre talál, akkor komoly eredményekkel kecsegtet.

Óvatos becslések szerint is legalább 1 millió madár, 100 ezer cápa, teknős, delfin és bálna hal meg minden évben a lenyelt műanyag szennyeződésektől. Csak a Csendes-óceán északi részében évente 24.000 tonna műanyagot nyelnek le a halak. Ez a mennyiség megfelel 480 millió 2 literes műanyag flakonnak, vagy 132 kék bálna súlyának.

Az Óceán Műanyag Projekt

A környezetvédelmi és egyúttal egészségügyi hatásokkal is bíró problémát az ECOVER, az egyik legnagyobb ökológiai mosószergyártó és tisztítószergyártó - a tengerek, óceánok rendszeres tisztításával, műanyag szennyeződések kihalászásával igyekszik orvosolni.

Az óceán tisztításához már meglévő felszereléssel rendelkező halászhajókat bíznak meg, amelyek egy-egy halászás alkalmával 2-8 tonna műanyagot is képesek összeszedni az óceánból, amit később a rendhagyó halászatot megrendelő cég újrahasznosít.

A halászott műanyag szemétből és alapanyagból úgynevezett „Óceán flakonokat” gyártanak, amelyek 10%-a az óceánokból összeszedett műanyag szemétből készül, a fennmaradó 90% pedig egyéb forrásból származó műanyag újrahasznosításából születik. A flakonokba környezetbarát mosogatószer kerül.

Ígéretből sikeres kísérleti projekt

Az Óceán Plasztik Projekt néven futó program a 2013-as beharangozását követően most, 2014-ben ért révbe. A tervek szerint idén 1 tonna óceánból kihalászott műanyag szemetet használnak fel flakongyártásra, jövőre ezt a mennyiséget szeretnék 3 tonnára emelni.

A közeljövőben a projekt fontos célkitűzése az is, hogy szélesítse a halászati hálózatot és fejlessze az újrahasznosítási hátteret, továbbá hogy megkönnyítse az óceánból származó műanyag szemét gyártókhoz való eljutását. Jelenleg ugyanis ezek újrahasznosítása, felhasználása - számos gyártó számára - túl nagy erőfeszítést igényel.

Tom Domen, a cég fenntarthatósági innovációs menedzsere szerint a cél az, hogy a műanyag szemetet visszajuttassuk a vízből oda, ahonnan elindult, vagyis a fogyasztókhoz. Úgy véli: azon a ponton már túl vagyunk, hogy olyan csomagolást készítsünk, ami kevésbé rossz. Olyat kell készíteni, ami jó, hasznos a világ számára.

Amúgy az Ecover

...a világ egyik legnagyobb öko mosószer- és tisztítószergyártó cége. Termékei gyártásához csak természetes (növényi és ásványi) alapanyagokat használ. A termékek így vegyszermentesek, antiallergének, csomagolásuk 100%-ig újrahasznosítható, a termékek előállítása kapcsán nem végeznek állatkísérleteket.

kép: . . . Professor Plum . . . via Compfight cc


Hozzászólások

Üzenet