Környezetbarát a LED világítás, ám van még min javítani

Írta: zöld8 | 2015. február 09. hétfő, 12:06

Környezetbarát a LED világítás, ám van még min javítaniA világítástechnikában részben a környezet védelme miatt is szabályoznak, ami a cégeket folyamatos fejlesztésekre kényszeríti. A LED technológiák környezetvédelmi szempontból már ma is elég hatékonynak tekinthetők, ám vannak olyan területek, ahol még fejlesztésre szorul.

Egy kis jog

A világítástechnika területén betartandó jogi szabályozás környezetvédelmi szempontból egyre szigorúbb, emiatt számos kötöttséget jelent a lámpákat, izzókat gyártó vállalatok számára. A követelmények nem csak a cégeknek, hanem a felhasználóknak is változásokat okozhatnak.

Az egyik ilyen irányelv (EuP-irányelv) az alacsony hatékonysági fokú világítástechnikai eszközök kiszorítására törekszik. Ezzel párhuzamosan az EPBD (épületenergetikai) irányelv az egyes épületek, lakóházak energetikai hatékonyságának növelését tűzte a zászlajára. Minél hatékonyabb egy épület energetikai szempontból, annál kedvezőbb besorolású energetikai tanúsítványt kaphat, ez pedig mindenképpen növeli az értékét.

A jogszabályok megalkotói arra is nagy figyelmet fordítottak, hogy az izzók és lámpatestek használata után, mi lesz a belőlük keletkező hulladékok sorsa. Éppen ezért dolgozták ki a WEEE irányelvet, mely előírja ezen hulladékok újrahasznosítását, melyért a gyártók és az importőrök a felelősek. Az irányelv egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a szelektíven történő összegyűjtés által egyre kevesebb ilyen jellegű hulladék kerüljön a kommunális hulladékok közé. Így a gyártók jogi korlátok közé kerültek, ami arra ösztönzi őket, hogy keressék azokat a megoldásokat, melynek eredményeképpen energetikailag hatékony megoldások születhetnek.

A LED-világítás

A LED (light emitting diode – fénykibocsátó dióda) izzóknak sokkal kisebb a környezetre gyakorolt hatása, mint a hagyományos vagy akár az energiatakarékos izzóknak. Ezt egy olyan kutatás bizonyította be, melynek során mindhárom világítás-típusnak a teljes életciklusa során felhasznált energia-mennyiségét hasonlították össze. Mindent összevetve a LED technológia magasan győzött a másik két típussal szemben. A jövő iránya tehát mindenképpen ezé a technológiáé, olyannyira, hogy alkalmazása ma már nem csupán a magánszemélyeknél és a cégeknél terjedt el, hanem egyre több város áll rá erre a technológiára a közvilágítás biztosításában is. Ugyan az átállás ma még magas beruházási költségekkel jár, de az önkormányzatok sokat várnak tőle az üzemeltetés alacsony költségei miatt.

A beruházási költségek a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az elkövetkezendő években drasztikusan csökkenhetnek, sőt az üzemeltetési költségek is akár a felükre eshetnek vissza. Tehát azok az önkormányzatok, akik gondolkoznak a LED-re való átállásban, még jól teszik, ha várnak vele pár évet.

Korábban a LED-eket egyébként azért érte sok kritika, mert fehér fénye igen erős kék komponenst tartalmazott, mely az emberi egészségre nézve nem volt jó hatással. A mesterséges folyamatosan világító kék fény megzavarja testünk hormonháztartását és természetes folyamatainkat, ezáltal egészségügyi zavarokat okozhat. Mára a LED-technológiát sokat fejlesztették és tökéletesítették, és ma már a korszerű fehér LED-eknek nem magasabb a kék-komponense, mint az ugyanolyan színhőmérsékletű más fényforrásoknak.

(x), kép: caffeina via Compfight cc


Hozzászólások

Üzenet