Hőszigetelés, merre hány méter?

Írta: zöld8 | 2015. május 13. szerda, 15:57

Hőszigetelés, merre hány méter?Megérkezett a tavasz, a fűtést ugyan lekapcsoltuk, ám érdemes elgondolkodni nyáron a házunk teljes hőszigetelésén, mellyel a következő szezonban jelentős összegeket tudunk majd spórolni a fűtésszámlán. A hőszigetelés ugyanakkor nem csak a zsebünknek jó, hanem a környezetünknek is!

Kezdjük a nyílászárókkal!

Az egyik legnagyobb hőveszteség okozói a nyílászárók, ugyanis a régi ablakok és ajtók gyakran elvetemednek, nem jól záródnak, ezért kiengedik a meleget. Míg a beltéri ajtóknál nem gond, ha régi és rosszul záródik, a kültéri nyílászáróknál ez már nem engedhető meg. Első körben tehát cseréljük le az ablakainkat, ajtóinkat hőszigeteltekre! Már ezzel jelentős összegeket fogunk spórolni a következő télen a fűtésszámlán, a komfortérzetünkről már nem is beszélve. Tovább növelhetjük a szigetelés hatását, ha redőnyöket szereltetünk az ablakokra, és azokat napnyugtakor leeresztjük. Már egy egyszerű műanyag redőny is nagy védelmet nyújt a hideg, nyáron pedig a meleg ellen.

Szigeteljük körbe a házat!

Ha a nyílászárókkal megvagyunk, akkor következik a ház körbeszigetelése. A megtakarítás és a hőveszteség mennyiségének csökkentése nagyban függ attól, hogy milyen vastagságú szigetelőanyagot alkalmazunk, minél vastagabbat, annál jobb lesz a megtérülés. Mielőtt belevágunk a hőszigetelésbe, érdemes megtérülési mutatókat számítani, amihez internetes felületeken juthatunk hozzá. Segítségükkel könnyen kiderülhet, hogy hoz-e annyit egy vastagabb szigetelőanyag, amennyivel többe kerül a beruházás. Ne feledkezzünk meg a padlás szigeteléséről sem, hiszen a hő egy nem elhanyagolható része erre távozik. A padláson alkalmazhatunk tőzeggyapotot, vagy járható hungarocell táblákat is.

A hőszigetelés előnyei

A fűtésszámlán való spórolás mellett a hőszigetelés számos más előnnyel is jár. A hőingadozások következtében az évek előrehaladtával a falak is károsodhatnak, így az épület állaga romolhat. Hőszigeteléssel ez a folyamat megállítható, sőt vissza is fordítható, hiszen az épület külseje teljesen új burkolatot kap, esztétikusabbá válik. Mivel a hőszigetelés után általában javul az épület energetikai besorolása, ezért az ingatlanunk értékének növekedésével is számolhatunk.

A lakás teljes hőszigetelése következtében a benne lakók komfortérzete javulni fog, hiszen nyáron sokkal hűvösebb lesz a lakás, míg télen kevesebb fűtéssel is melegebb. A hőhidak is megszüntethetők szigeteléssel, így eltűnnek a télen sokak által jól ismert, és igen egészségtelen penészfoltok, gombásodási foltok. A magas páratartalmú lakásokban így csökken a páratartalom, és újra egészséges mértéket vehet fel.

Miért jó a környezetnek?

Az a tény, hogy kevesebbet kell fűtenünk, ezáltal kevesebb fűtőanyag fogy, már önmagában is jót tesz a környezetnek, vagyis kevesebb energiát használunk el ahhoz, hogy ugyanolyan meleg legyen a lakás. A kevesebb fűtés miatt kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, ami szintén jót tesz a környezet állapotának. A legtöbb hőszigetelő anyag újrahasznosított anyagból készül (pl. a kőzetgyapot), így ezzel sem terheljük feleslegesen Földünket.

(x)
kép: Martino's doodles via Compfight cc


Hozzászólások

Üzenet