Ismeretterjesztő online kvíz indult az energiatudatosság jegyében

Írta: zöld8 | 2012. március 24. szombat, 20:09

Valóságos KincsesbányaA Valóságos Kincsesbánya program célja, hogy felhívja a figyelmet a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségekre, az energiatakarékos megoldásokra, elősegítse az energiatudatos gondolkodás széleskörű terjedését.

Az energiatudatos gondolkodás erősítését tűzi célul a Valóságos Kincsesbánya program keretében nemrégiben indult „Ökos-lak” kvízjáték. A környezetvédelem iránt nyitott fiatalok próbára tehetik a különböző energiahordozókkal kapcsolatos tudásukat, miközben játszva ismerhetnek meg környezettudatos és gazdaságos otthoni praktikákat. A hétköznapi életből merített kérdések rámutatnak arra, hogy saját otthonunkban, vagy utazás közben hogyan lehetünk energiatakarékosabbak.

A játékosok egymással versengve küzdhetnek a toplistás helyezésekért, és korábbi eredményeik megtekintésével saját fejlődésüket is nyomon követhetik. A helyes válaszadás érdekében a téma részletesebb megismerésére is lehetőség nyílik: az „Ökos-lak” oldalon a látogatók a „Kisökos” menüpont alatt rengeteg hasznos információt találnak a magyarországi megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban. Ráadásul aki ügyesen játszik, netbookot nyerhet! Nem kell mást tenni, mint májusig bekerülni a toplista első 50 helyezettje közé, az itt szereplő játékosok ugyanis sorsoláson vesznek részt, amelynek szerencsés nyertese egy hordozható számítógép gazdája lesz.

A programról

A Valóságos Kincsesbánya kezdeményezés abból a felismerésből született, hogy a fosszilis energiahordozók, a szén és a szénhidrogének (kőolaj, földgáz) által biztosított relatív jólét már nem tartható fenn sokáig.

Hazánk energiafelhasználásának alapjait jelentős részben ugyanis ma olyan, gyors ütemben fogyó nyersanyagok biztosítják, amelyeket külföldről importálunk, holott természeti adottságaink lehetővé tennék rövid távon energiafüggőségünk csökkentését, távlatokban pedig a teljes felszámolását.

2009-ben a megújuló és az alternatív energia a teljes magyarországi energiafogyasztásnak csupán 7,3 százalékát adta, és többek között a gazdasági válság hatására ez az arány 2010-ben sem javult jelentősen. Holott Magyarország adottságai alkalmasak a geotermikus- és a napenergia nagyfokú kiaknázására, a szél energiájának hasznosítására, és a jelentős mennyiségben keletkező biomassza felhasználására. Ez nem csak az Európai Unió elvárása, hanem saját érdekünk is, hiszen a megújuló energiaforrások alkalmazása növelné Magyarország versenyképességét, csökkentené energiafüggőségünket, új munkahelyek teremtését segítené elő, és nem utolsósorban velünk együtt környezetünk is fellélegezhetne. Ehhez azonban arra van szükség, hogy mindannyian felismerjük: magunk is tehetünk azért, hogy fenntarthatóan, környezettudatosan és gazdaságosan élhessünk.

forrás: Ökos-lak, Valóságos Kincsesbánya


Hozzászólások

Üzenet