Bioműanyagból készülnek a komposztálható cipők

Írta: zöld8 | 2012. június 04. hétfő, 14:04

Bioműanyagból készülnek a komposztálható cipőkSokszor nem is gondolunk bele, hogy műanyagból készült használati tárgyaink mennyi ideig fogják még szennyezni a környezetet nem lebomló szemét formájában, miután könnyedén megválunk tőlük. A megoldást a bioműanyagok jelenthetik.

Biológiailag lebomló műanyagok kutatásával és gyártásával már 20 éve foglalkoznak, az utóbbi években pedig egyre többet hallunk az ebből készült termékekről. A növényi nyersanyagból - jellemzően kukoricából, búzából, burgonyából -, hagyományos műanyagtechnológiai eljárással készült anyagok fő felhasználási területe egyelőre a mezőgazdaság, ahol fokozottan fontos, hogy a földdel, növényekkel közvetlenül érintkező termékek anyaga a lehető legtermészetesebb legyen.

Az utóbbi időben pedig a divatipar is felfedezte magának ezt az anyagot: egy holland cégtől például komposztálható cipőt vásárolhatunk, melynek a nyelvében elrejtett magból évek múltán egy virág nőhet ki - persze csak ha „elültetjük”.

Bioműanyagból készülnek a komposztálható cipők

Az OAT Shoes sportcipői 100%-ban lebomló anyagból készültek: a bioműanyagon kívül parafát és természetes rostokat használtak fel a gyártásukhoz. Ha tehát elhordtuk vagy meguntuk a cipőnket, eláshatjuk a kert végében, és 6-12 hónapon belül semmi nem marad belőle. Ha pedig nem felejtjük el néha meglocsolni az elásott cipőt, még az is lehet, hogy egy szép virág nyílik majd a benne elrejtett magból, vagy akár egy fa, ha igazán szerencsések vagyunk.

A spanyol Onemoment cég is komposztálható cipők gyártásával foglalkozik, a környezettudatos szemléletet ötvözve az ergonómikus dizájnnal. A teljes anyagukban lebomló műanyagból készült, lábra simuló cipőiket sok kellemes tevékenységhez ajánlják: kertészkedéshez, vitorlázáshoz, óceánpart homokjában futáshoz, láblógatáshoz. Bátrabbak utcára is felvehetik, ha szeretnék igazi városi nomádnak érezni magukat.

Bioműanyagból készülnek a komposztálható cipők

A számtalan színben kapható cipők 6 hónap alatt lebomlanak a földben vagy a komposztban, és az áruk is a fenntarthatóság szellemében lett kialakítva: 10 dollárba kerül egy pár. Attól természetesen nem kell tartani, hogy már a lábunkon elkezd lebomlani egy ilyen cipő; ezek az anyagok teljesen folyadékállóak, ráadásul nagyon könnyen tisztíthatóak, és csak akkor kezdenek el bomlani, ha huzamosabb ideig szerves környezetben hagyjuk őket.

Több szempontból fontos a biológiailag lebomló és komposztálható műanyagok elterjedése a termékgyártásban. Az előállítás költségei jóval alacsonyabbak lehetnek, valamint a gyártás során nem használják a Föld kőolajkészleteit és egyéb, nem megújuló energiaforrásokat. A nagy vállalatok ma már reprezentációs célokra is használják a bioműanyagból készült termékeket: büszkén hirdetik, hogy eldobható eszközeiket ebből az anyagból gyártatják.

Arról azonban sajnos sokszor nem gondoskodnak, hogy ezek a termékek valóban eljussanak a komposztra. A hagyományos szeméttelepeken ugyanis nem tudnak lebomlani, mert nincs meg az ehhez szükséges szerves közeg. Ahhoz pedig, hogy a kör bezáruljon, és a folyamat sikeres legyen, ezt a lépést nem szabad kihagyni.

forrás: hg.hu, kép: michaeljohngrist.comoatshoes.comyankodesign.com


Hozzászólások

Üzenet