Sütőolajat és áramköri lapokat hasznosítanak újra Enyingen

Írta: zöld8 | 2013. április 02. kedd, 14:50

Sütőolajat és áramköri lapokat hasznosítanak újra EnyingenNyomtatott áramköri lapok és használt sütőzsiradékok újrahasznosításának ipari méretűvé fejlesztésén dolgoznak Enyingen. A három éves, egymilliárd forint értékű környezetvédelmi innovációs és technológiafejlesztő projekt a befejezéséhez közeledik.

Az Alletix Projekt Szervező Kft. által megvalósított kezdeményezés 2010 júniusában indult, 15-20 kutató-vegyész és mérnök dolgozik a laboratóriumi kísérletek során már bizonyított eljárások ipari méretű kihasználásának technológiáján. A projekt összértéke 980 millió forint, amelyből mintegy 483 millió forint európai uniós támogatás.

Makra Attila, a cég ügyvezetője elmondta, hogy növelni szeretnék az újrahasznosítási mennyiséget mindkét alprojektjük, a nyomtatott áramköri lapok és a használt sütőzsiradékok esetében is. Hozzátette: az előrejelzések szerint Magyarországon a következő tíz évben a számítástechnikai eszközökből származó hulladékok mennyisége összesen három-négyszeresére, a szétbontásra ítélt mobiltelefonok mennyisége kilencszeresére, a leselejtezett híradástechnikai eszközöké pedig duplájára növekszik.

A nyomtatott áramköröket a technológiai eljárás során most már ipari méretben is képesek környezetkímélő módon különválasztani egy tovább hasznosítható ritkaföld- és nemesfémeket tartalmazó tömbre, valamint műanyagra. A fémtömböt ezután a kohászattal foglalkozó cégek már könnyen képesek tovább bontani, ami után az egyes fémfajták újra felhasználhatóak akár híradástechnikai berendezésekben is. A visszamaradt műanyag újrahasznosításával egyelőre nem foglalkoztak, de ezek használhatók például nyomtatott áramköri lapok alapanyagaként.

Az ügyvezető statisztikai adatokra hivatkozva hangsúlyozta, hogy Magyarországon a lakosság évente fejenként 17,1 kilogramm zsiradékot használ fel az ételek elkészítéséhez, és ennek jelentős része a szennyvízcsatorna-rendszerekben végzi. Ezért a projekt másik eleme során kísérleteik arra irányultak, hogy a szennyvíziszapból kinyerjék a zsírokat. A semlegesítési és különválasztási folyamat végén ez esetben a végtermék egy folyékony halmazállapotú, olajszerű tüzelőanyag, amely  hasznosítható nagyobb fűtőlétesítményekben vagy szemétégetőkben.

A begyűjtéssel kapcsolatban megjegyezte: a nyomtatott áramköröket már most is külön gyűjtik a szeméttelepeken, elektronikai hulladéklerakókban, ezért a feldolgozáshoz könnyedén be lehet szerezni. A sütőzsiradék a szennyvízcsatornák zsírfogó csapdáiban gyűlik fel, szippantós kocsik segítségével innen lehetne kinyerni, így már el sem jutna a szennyvíztelepekig, ezzel is csökkenne azok terhelése.

A tervek szerint mindkét hulladék esetében a begyűjtés az egész országban régiónként történne, és a hulladékokat újonnan létesített, régiós telephelyeken ártalmatlanítanák és hasznosítanák újra. Az ipari méretű feldolgozáshoz jelenleg partnereket keresnek, az engedélyek beszerzése is elindult.

forrás: MTI, kép: climatetechwiki.org


Hozzászólások

Üzenet