TerraCycle - A Szimplában is elindult a csikkgyűjtés

Írta: zöld8 | 2014. március 24. hétfő, 09:02

TerraCycle - A Szimplában is elindult a csikkgyűjtésBudapest egyik ikonikus romkocsmája, a Szimpla is bekapcsolódott a TerraCycle Csikk Brigád elnevezésű, csikk-újrahasznosító programjába. A program keretén belül a szórakozóhelyen keletkező dohányhulladékot összegyűjtik, hogy később környezetbarát termékek készülhessenek belőle.

A Szimpla, mint a Budapestre látogató külföldi fiatalok egyik kihagyhatatlan bulicélpontja, szintén beszállt a TerraCycle Csikk Brigádjába. A tavaly indult hétvégi termelői piac után ez a következő környezettudatos húzása a divatos szórakozóhelynek.

A csikkeket a külön erre a célra kihelyezett speciális edényekben gyűjtik, majd a TerraCycle elszállítja és újrahasznosítja azokat. A Csikk Brigád névre hallgató program együttműködő partnere a Philip Morris Magyarország Kft. A csikkekben maradt dohányból és a papírból komposztálás útján értékes termőföld készül, a filterből, és a műanyag részekből pedig pelletizálás után újra műanyagot állítanak elő, amelyből szinte bármilyen, műanyag alapú termék elkészíthető.

TerraCycle - A Szimplában is elindult a csikkgyűjtés 
Ezt keresd, ha arra jársz!

A TerraCycle – amelyet a magyar származású Tom Szaky 2001-ben alapított Amerikában – így nem csak az eldobált csikkek látványától és azok mérgező hatásától szabadít meg, de bekapcsolja a reciklikálási folyamatba a hulladékot, ami sokkal környezetbarátabb, mintha újra elő kellene állítani a nyersanyagot.

„A Szimpla a budapesti szórakozóhelyek között mindig úttörőnek számított a környezettudatos megoldások alkalmazásában. Szeretnénk, ha a csikkgyűjtés hamarosan az egész bulinegyedre kiterjedne, hogy az összes kocsma és bár mellett az utcák is csikkmentesek lehessenek” – fogalmazott a programmal kapcsolatban Zsendovits Ábel, a Szimpla tulajdonosa.

A TerraCycle alapítója a program indulásakor a Szimplában kiemelte, hogy büszke arra, hogy szülővárosában, Budapesten valósul meg az egyik legjobb gyűjtőközösség: „Örülök, hogy a legmenőbb szórakozóhelyek is csatlakoznak a Csikk Brigádhoz. Ez az egyik legjobb eszköz arra, hogy az embereket szembesítsük a zöld megoldásokkal, és azzal, hogy ezek milyen könnyen elérhetők!” - mondta el a magyar származású Tom Szaky.

A TerraCycle teljesen ingyenes csikkgyűjtő programjába folyamatosan várja a regisztrálókat a honlapján: a Csikk Brigádba regisztrálhat minden kocsma, bár, szálloda, munkahely, vagy vendéglátó-ipari egység, amely tenni akar a közvetlen és a globálisan vett környezetéért.

kép: Szimpla-FB


Hozzászólások

Üzenet