Vízzel vágják a használt gumiabroncsokat

Írta: zöld8 | 2014. április 03. csütörtök, 09:01

Vízzel vágják a használt gumiabroncsokatCsak a 2011-es évben több mint hárommillió tonna gumiabroncsot használtak fel Európában. Ahogy az újrahasznosítási technológiák fejlődnek, egyre több lehetőség nyílik arra, hogy nem csak a gumiköpenyt, de a kerekekben megtalálható fémet is reciklikálják.

Egy olasz vállalat, a Greentrech Innovations az észak-olaszországi Cologna Venetában környezetbarát technológiát fejlesztett ki az autógumik újrahasznosítására - írja az Euronews. Az eljárás folyamán nagy nyomással vizet spriccelnek be a használt gumiba, és apró darabokra zúzzák szét.

A lényeg az, hogy a vízsugár – akár egy penge – válassza le a gumit a fémvázáról. A gumidarabokat azután átrostálják, kiszárítják, szemcséssé alakítják, majd eladják olyan cégeknek, amelyek újra feldolgozzák.

"Éppen a fordítottját csináljuk annak, amit a gyártáskor végzünk: akkor egy vázat készítünk, és köré tesszük a gumit. Most pedig levetkőztetjük a kereket: levesszük a gumit, a vasvázat pedig az öntödébe visszük" – magyarázza a cég mérnöke.

A fémet, miután leválasztották az abroncsról, arra használják, hogy új fémtárgyakat készítsenek belőle. Tehát szinte mindent újrahasznosítanak, és szinte semmi nem kerül szeméttelepre.

"Ezt a technológiát teljesen környezetbarátnak tekinthetjük, mivel kizárólag nagy nyomású vizet használunk. Nincs légszennyezés, a földre és a föld alá sem kerülnek káros anyagok."

A feldolgozott gumirészecskéket sokféleképpen lehet hasznosítani: sportpályák borításához, rekeszek, tetők, bicikliutak készítéséhez vagy új abroncsok gyártásához is használhatók.

Magyarországon a MOL kísérletezik néhány éve a gumiabroncsok újrahasznosításával úgy, hogy a használt abroncsokat a kezelési folyamat után aszfaltba keverik, és az így gyártott gumibitumenről készítenek halkabb, környezetbarát úttesteket.

forrás: euronews, kép: Mykl Roventine via Compfight cc


Hozzászólások

Üzenet