Begyűjtött dugók? Az para!

Írta: zöld8 | 2012. március 07. szerda, 08:00

parafadugó újrahasznosításEgy portugál társaság megtalálta a módját az eldobott parafadugók újrahasznosításának. Az Etico-program célja megmenteni azoknak a dugóknak a millióit, amelyek különben minden évben a hulladékgyűjtőbe kerülnének.

Az Amorim Cork társadalmi szervezetek, börtönök, iskolák, és a civil szféra bevonásával indította el a programot, amelynek a célja az, hogy minél több használt parafadugót gyűjtsenek össze. A begyűjtött dugók ugyan már nem alkalmasak eredeti funkciójuk betöltésére, de számos egyéb hasznosításuk lehetséges.

A kocsmáktól, éttermektől, óvodás csoportoktól begyűjtött dugókat a programba bevont börtönök lakói tisztítják meg a szennyeződésektől, és az idegen részektől. A dugókat leadó csoportoknak a cég kilónként 1 eurót fizet. A legügyesebb tartományok természetesen a komoly bortermeléssel és szőlőműveléssel foglalkozó régiók, mint Toszkána vagy Veneto. Ez a két terület közel 15 tonna dugót tudott összegyűjteni. A kampány célja elérni a 250 tonna használt palackzárót.

A vállalat a gépgyártásnak, autóiparnak és repülőgépiparnak gyárt hangszigetelő és rezgéselnyelő burkolatokat, melyeknek legideálisabb nyersanyaga a parafa. A cég ezért elkötelezett a paratölgy erdők megóvásában. A megdarált dugókból készült granulátum arra is felhasználható, hogy a vízfolyásokban gátat képezzen a szennyező anyagok ellen.

forrás: Tudatos Lét, fotó: Wedding-Zine

Tetszett a cikk? Akkor ezek is érdekelhetnek:


Hozzászólások

Üzenet