A pillepalack hosszú útja a pullóverré válásig

Írta: zöld8 | 2012. március 16. péntek, 09:29

A pillepalack hosszú útja a pullóverré válásigA pillepalackok forradalmasították az üdítőpiacot, azonban a kényelmes megoldást ígérő műanyag tömeges megjelenése automatikusan hozta magával a hulladékkérdést. A megoldás kézenfekvő: hasznosítsuk újra! De hogyan?

PET-palack esetében lágyuló műanyagról van szó, amely két változatban is előállítható. A kristályos szerkezetű alapanyagot műszálak és különféle műszaki alkatrészek gyártásához használják. Az amorf változat a palackfúvásra alkalmas, mert víztiszta, fényes felületű, jó mérettartó, főleg szén-dioxiddal szemben jó gázzáró tulajdonságú csomagolóanyag nyerhető így – írja az Anna.hu.

Első ránézésre tehát szimpatikus tulajdonságokkal rendelkezik, de ami előny az egyik oldalon, az a használat után azonnal hendikepessé is teszi a PET-et, mivel természetes úton csak nagyon sokára bomlik le. Ugyanakkor felhasználásának növekedése világviszonylatban is meghaladja a többi műanyagét.

Ma Magyarországon csaknem másfél milliárd pillepalack kerül évente forgalomba, aminek csupán 7-8%-át tudják újrahasznosítani. Hiába van csak a fővárosban közel 1000 szelektív gyűjtősziget és tucatnyi lakossági hulladékgyűjtő udvar, úgy látszik, így sem lehet elég közel mindenkihez.

A PET-palack, miután megszabadult a tartalmától, jelentős térfogat-módosuláson esik át: tapossuk, zsugorítjuk. Ez azért is jó, mert így a szállítást végző autó kevesebbszer fordul, energiát spórol, és kevésbé terheli a környezetet.

A műanyag hulladékot először is szelektálni kell, nem mindegy ugyanis, hogy milyen az a műanyag, továbbá igen sűrűn esnek a szórásba nem odavaló dolgok is. Ezután jön a csúcstechnika, egy zajos óriásgép, amely egy ügyes optikai rendszernek köszönhetően a futószalagról pillanatok alatt kiszűri a tiszta PET-hulladékot, a nem odavalókat pedig elkülöníti. A masina rendkívül hatékony: évente 7200 tonna műanyag palack szétválogatására képes.

A szétválogatott és különféle szennyeződésektől megtisztított anyagot aztán aprítják, őrlik, majd a forró és intenzív mosás következik, amelynek során a ragasztót, a papírt és a felületi szennyeződéseket távolítják el. Ezután jön a hideg mosás, majd megolvasztva újragranulálják. Ennek eredményeként egységes szemcseméretű, késztermékek gyártására közvetlenül alkalmas úgynevezett regranulátum keletkezik.

A PET-ből gyártott termékek döntő hányadát a textiliparban hasznosítják. Így lesz például 27 darab másfél literes ásványvizes palackból egy polárpulcsi. A kínai piacokról jól ismert szöszmöszmackó is így készül, vagy a műanyag szőnyegszál, paplan, fátyol stb. De az anyagminőség függvényében készíthető belőle hőformázható fólia, pántolószalag vagy virágcserép is, sőt akár ismét palack.

Talán ez utóbbi lenne a legkézenfekvőbb megoldás, de ehhez a hulladékot oly módon kell visszaforgatni, hogy a regranulátum műszaki jellemzői megfeleljenek az eredeti termékekkel szemben támasztott követelményeknek. A „szupertiszta" eljárás már létezik - amellyel élelmiszeripari minőségű, az eredetivel közel azonos anyag állítható elő -, maga a visszaforgatás azonban igen költséges.

forrás: Anna.hu


Hozzászólások

Üzenet