A szén-dioxid megkötésével korlátlan szénforrásra tehetnénk szert

Írta: zöld8 | 2015. október 21. szerda, 22:58

A szén-dioxid megkötésével korlátlan szénforrásra tehetnénk szertAz üvegházhatású gáz óriási mennyiségben kerül a levegőbe. Megkötése nem csupán környezetvédelmi, hanem energetikai szempontból is hatalmas jelentőségű lenne - mondta el a közelmúltban kitüntetett Joó Ferenc Széchenyi-díjas vegyész.

„Azt találtuk, hogy bizonyos nemesfémvegyületek, fémkomplexek meghatározott körülmények között képesek elősegíteni a szén-dioxid hidrogénezését, azaz hidrogénnel való egyesítését, e folyamat elsődleges terméke a hangyasav. A továbbiakban a körülményeket kissé megváltoztatva a hangyasavat ismét hidrogénné és szén-dioxiddá alakítjuk. Ez a körfolyamat azért érdekes, mert ily módon a hidrogén egy jól kezelhető folyadék: hangyasav formájában tárolható" – mondta Joó Ferenc, aki a közelmúltban vehette át a Spanyol Királyi Kémiai Társaság, a Real Sociedad Española de Química rangos elismerését, a Gamboa-Winkler díjat.

Úgy véli, napjaink energiaiparának egyik fontos kérdése, hogy miként tartalékolható az időnként képződő energiafelesleg az „ínségesebb" időkre. Mint elmondta, az energia tárolásának egyik elképzelhető módja, hogy hidrogén, illetve hangyasav formájában „raktározzák" el.

„A kísérletekhez viszonylag drága ruténium- és irídiumtartamú komplexeket szintetizáltunk. Amennyiben sikerülne ezeket a vegyületeket a nagyságrendileg olcsóbb vaskomplexekkel helyettesíteni, reményeink szerint olyan hidrogénakkumulátorokat fejleszthetnénk, amelyeket mobil eszközökben, így például gépkocsikban is lehetne alkalmazni. Sok gazdaságossági számítás kell hozzá, de amennyiben sikerülne vasvegyületekkel megoldani a szén-dioxidnak hidrogénezéssel hangyasavvá való átalakítását és lebontását, minden bizonnyal lehetővé válna e körfolyamat szélesebb körű gyakorlati alkalmazása" – magyarázta a Széchenyi-díjas vegyész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

forrás és a teljes beszélgetés itt: MTA


Hozzászólások

Üzenet